Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 09:55

  Θ. Δημόπουλος: Πότε θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια

  Θ. Δημόπουλος: Πότε θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για τις δοκιμές των εμβολίων, πότε μπορεί να είναι διαθέσιμα, αλλά και για την πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

  O κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στο δεύτερο περιστατικό εγκάρσιας μυελίτιδας το οποίο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παρουσιάστηκε στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca. ΄

  Όπως σημείωσε, την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε η παρενέργεια, οι δοκιμές σταμάτησαν κάτι που δεν είναι κακό, αφού αποδεικνύει τη σοβαρότητα της μελέτης. "Όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τώρα είναι πολύ πιθανό να εκκινήσει εκ νέου η μελέτη και από εκεί και πέρα θα φανεί αν θα εμφανιστεί και άλλες φορές η ίδια ανεπιθύμητη παρενέργεια" είπε.

  Εφόσον όλα πάνε καλά, υπάρχει ελπίδα να αρχίσει η παραγωγή και διανομή μέρους των απαραίτητων ποσοτήτων των εμβολίων κατά το τέλος του χρόνου με αρχές του 2021, τμηματικά.

  Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στη μελέτη για εμβόλιο στις ΗΠΑ που είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα να έχουμε αποτελέσματα σε μερικές εβδομάδες.

  "Προς το τέλος του 2020 θεωρώ ότι θα έχουμε αποτελέσματα από 3-4 μελέτες που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια", σημείωσε.

  Επιφυλάξεις διατήρησε ως προς το ρωσικό εμβόλιο τονίζοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτού του είδους τις μελέτες "δεν μπορεί να συμπιεστεί παραπάνω από ένα βαθμό έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια". 

  Ερωτηθείς αν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει καλύτερα στον κορονοϊό, απάντησε αρνητικά. Παρόλα αυτά, ενδείκνυται, σε όσες περιπτώσεις χρειάζεται, να γίνονται τόσο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου όσο και το αντιγριπικό.

  Το αντιγριπικό μάλιστα θα πρέπει να γίνει φέτος σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Μειώνοντας τα περιστατικά γρίπης θα μειώσουμε παράλληλα και την πίεση που υφίσταται κάθε χρόνο το σύστημα υγείας με ασθενείς με βαριά πνευμονία από τον ιό της γρίπης.

  Σημείωσε επίσης ότι πίεση δέχονται οι ΜΕΘ για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διάθεση περισσότερων κλινων ΜΕΘ για τον Covid. 

  Έδωσε επίσης οδηγίες όταν υπάρχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό. Παιδιά και ενήλικες πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για να αποφευχθεί η διασπορά των ιών. 

  Η παιδίατρος κ. Λένια Αντωνιάδου μιλώντας στην εκπομπή, τόνισε ότι φέτος τα παιδιά στα πρώτα συμπτώματα - λίγο συνάχι ή βήχα- θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και οι γονείς να είναι σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. 

  Σχετικά με το φαινόμενο γονείς να ζητούν βεβαιώσεις για να μην φορούν τα παιδιά τους μάσκα, τόνισε ότι σε μία περίπτωση γονείς της ζήτησαν τέτοια βεβαίωση, ενώ αρκετά περιστατικά έχουν αντιμετωπίσει και συνάδελφοί της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020