Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 12:17

  Κορονοϊός: "Παράθυρο" παράτασης - επέκτασης της τηλεργασίας του 40%

  Κορονοϊός: "Παράθυρο" παράτασης - επέκτασης της τηλεργασίας του 40%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής παράτασης αλλά και επέκτασης σε όλη την επικράτεια της τηλεργασίας στο 40% του προσωπικού και της αναπροσαρμογής του ωραρίου (κατά την έναρξη και λήξη του) αφήνει τροπολογία, την οποία κατέθεσε χθες ο Υπ. Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας στο νομό της Αττικής.

   Οι δύο αυτές διατάξεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο το Νομό της Αττικής έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Συνεπώς βάσει της τροπολογίας, είναι δυνατή η ισχύς των μέτρων αυτών όχι μόνο πέραν της 4ης Οκτωβρίου και για όλη την χώρα και όχι μόνο την Αττική.

  Παράλληλα, η ίδια τροπολογία προβλέπει  τη δυνατότητα διαφοροποίησης του ποσοστού της της τηλεργασίας.

  Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό του 40% θα μπορούσε είτε να μειωθεί, είτε να αυξηθεί, προφανώς σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότητα του μέτρου απέναντι στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

  Μάλιστα, αναφέρεται πως οι παραπάνω αλλαγές θα μπορούσαν να αποτελούν περιεχόμενο μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δηλαδή όχι μιας νέας τροπολογίας.

  Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία Βρούτση προβλέπει τις ακόλουθες 3 διατάξεις :

  1.       Σε εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού αυτών των εργαζομένων.

  Για την ορθή τήρηση του παρόντος οι επιχειρήσεις - εργοδότες οφείλουν εντός 24ωρου από τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και για το σύνολο του οριζόμενου χρονικού διαστήματος στην παρούσα διάταξη.

  Ο εργοδότης πρέπει να συμπληρώσει το Έντυπο 4.1 "Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας -έντυπο ειδικού σκοπού παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α'55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76).

  Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης της προηγούμενης διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  2.        Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεωτικά προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

   Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

  Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος  88/1999 (Α' 94), καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η παραπάνω  προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

  3.  Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν , εντός της Περιφέρειας Αττικής, από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως τις 4 Οκτωβρίου 2020. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας είναι δυνατόν:

  * η ισχύς του παρόντος να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας,

  *  να διαφοροποιηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας

  *  να καθοριστούν άλλα ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ