Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Σεπ-2020 16:16

  Γ. Τσακίρης: Είμαστε εδώ να συνδράμουμε σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότεροι πόροι

  Γ. Τσακίρης: Είμαστε εδώ να συνδράμουμε σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότεροι πόροι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη δυνατότητα περαιτέρω συνδρομής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πρόγραμμα "Διέξοδος" για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην έδρα της Περιφέρειας.

  "Ειδικά για το πρόγραμμα "Διέξοδος" είμαστε υπερήφανοι που πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το άρχισε και πλέον υπάρχουν και άλλες Περιφέρειες, που θέλουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα. Είμαστε εδώ σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότεροι πόροι να συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια, παρά την οικονομική στενότητα, επειδή η επιχειρηματικότητα και η αγορά χρειάζεται αυτή τη στιγμή την ενίσχυσή μας", τόνισε ο υφυπουργός.

  Σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, ύψους 150 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου παρέχεται κεφάλαιο κίνησης μη επιστρεπτέο στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον υφυπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του. Παράλληλα σημείωσε ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο καθώς ήδη μέσα σε μια εβδομάδα από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 20.000 επιχειρήσεις. Για τη διευκόλυνση, άλλωστε, των ενδιαφερομένων ανακοίνωσε ότι αυτοί θα μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά από το ΓΕΜΗ αντί των Πρωτοδικείων.

  Εξάλλου, ο κ. Τσακίρης επισήμανε ότι εγκρίθηκαν 16 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία του 2019, που έπληξε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Χαλκιδική, η Ημαθία, η Πιερία και η Θεσσαλονίκη. Έκανε επίσης λόγο για πολύ μεγάλη πρόοδο στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και υπογράμμισε: "ο σχεδιασμός των προγραμμάτων, έργων και δράσεων είναι εντός του πνεύματος του ΕΣΠΑ, ενισχύοντας την ανάπτυξη και τη συνοχή".

  Ο Περιφερειάρχης, από την πλευρά του, τόνισε ότι "η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο πανευρωπαϊκά σε απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένες δράσεις θα αυξήσει περαιτέρω τους ρυθμούς απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων".

  Σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027, σχολίασε ότι οι Περιφέρειες για πρώτη φορά θα έχουν τόσο μεγάλη συμμετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς θα κληθούν να διαχειριστούν άνω του 33% των κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα, ώστε να τα διοχετεύσουν στις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι έτοιμη να υποβάλει τον κατάλογο των έργων, που θέλει να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, συζητήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης εθνικών πόρων για έργα κυρίως αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ