Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 20:35

  Παραλήρημα από τη Γενί Σαφάκ: Η Ελλάδα έχει απλώς "δικαίωμα χρήσης" για 9 νησιά του Αιγαίου

  Παραλήρημα από τη Γενί Σαφάκ: Η Ελλάδα έχει απλώς "δικαίωμα χρήσης" για 9 νησιά του Αιγαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το παραλήρημα συνεχίζεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς σε μία προσπάθεια να πειστεί η ελληνική πλευρά να κάνει την οποιαδήποτε παραχώρηση προς τον Ερντογάν, η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έφτασε σήμερα σε σημείο να αμφισβητεί ακόμα και την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου.

  ¨Το νομικό καθεστώς των νησιών που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου πελάγους καθορίστηκε με την απόφαση του 1914 των έξι Μεγάλων Κρατών και τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης (δηλαδή το δικαίωμα κατοχής) των νησιών του Βορείου Αιγαίου και όχι το δικαίωμα κυριαρχίας. Οι περιοχές κυριαρχίας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπως και ο εναέριος χώρος των νησιών Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος παρέμειναν στην Τουρκία. Επίσης με το άρθρο 13 της συνθήκης της Λωζάννης αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τα νησιά για στρατιωτικούς σκοπούς", λέει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ.

  Συνεχίζοντας, ο Γιαλίμ λέει: "Η Ελλάδα άρχισε να οπλίζει τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Τουρκία πρώτη φορά διαμαρτυρήθηκε για την στρατιωτικοποίηση των νησιών στις 29 Ιουνίου 1964. Στην παρούσα κατάσταση Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει και τα 9 νησιά που της δόθηκαν προς χρήση. Στη Χίο έχει τοποθετηθεί μία ελληνική μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Τα χωρικά ύδατα της Χίου στα οποία η Ελλάδα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ανήκουν στην Τουρκία. η Ελλάδα κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες. Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Η Ελλάδα έχοντας τοποθετήσει στρατό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει χάσει το δικαίωμα χρήσης τους. Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει τα 9 νησιά από τους πολίτες της και το στρατό της προς την ενδοχώρα και να τα παραδώσει στην Τουρκία”.

  Ο Ουμίτ Γιαλίμ, συνταγματάρχης εν αποστρατεία και πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Αμύνης, λίγο μετά το 2010 άρχισε να διαδίδει τη θεωρία συνωμοσίας ότι η Ελλάδα μεταξύ των ετών 2004-2014 "κατέλαβε τουρκικά νησιά". Τον Μάιο του 2011 επιχείρησε με το δέκα μέτρων σκάφος "Poseidon", που έφερε ελληνική σημαία, να αποβιβασθεί με την παρέα του στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Οι ελληνικές Αρχές δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του σκάφους.Τότε ο Γιαλίμ ισχυριζόταν ότι η χώρα μας κατέλαβε 16 "τουρκικά" νησιά, τα οποία στη συνέχεια έγιναν 18.

  Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Γιαλίμ και όσοι συμμερίζονται τις απόψεις του, θεωρούνταν περιθωριακοί, όμως αυτό άλλαξε το 2016, χάρις... στους αντιπάλους του Ερντογάν. Τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αναζητώντας πατριωτική ρητορική ενάντια στον Ερντογάν, τον κατηγόρησε ότι άφησε την Ελλάδα να καταλάβει τουρκικά νησιά. Γυρίζοντάς το προς όφελός του ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα "κατέλαβε" νησιά αλλά όχι ότι φταίει το κόμμα του και έτσι ενέταξε το θέμα στην κομματική και εθνική του προπαγάνδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ