Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 12:49

  Βιβλίο: "Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η οικονομία" του Θ. Πελαγίδη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση το νέο βιβλίο του καθηγητή οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θοδωρή Πελαγίδη "Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Οικονομία".

  Πρόκειται για "μια πολύ… επίκαιρη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την οικονομία, τον Αύγουστο του 2012". Μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο:
  — Ο Ανδρέας… ήταν άνθρωπος ο οποίος ήταν ικανός και για το καλό και για το κακό.
  — Ο Ντελόρ ήταν μεγάλος άντρας, είχε εξαιρετικές ικανότητες αλλά ήταν Γάλλος και καθολικός και είχε όλα τα ελαττώματα, αλλά και τα προσόντα, του Γάλλου.
  — Απολύσεις· και όχι μόνο έκανα απολύσεις, αλλά τις ενέκριναν ο Αν­δρέας και ο Φλωράκης.
  — Όταν έγινα το 1964 υπουργός Οικονομικών, είχα 20 τουλάχιστον δι­ευθυντές του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι ήταν επιπέδου ανώ­τερου κατά πολύ από τους αντίστοιχους διευθυντές και υποδιευθυντές των μεγάλων επιχειρήσεων. Δηλαδή, είχαμε δημόσια διοίκηση.
  — Το υπουργικό συμβούλιο είναι δύσκολο να το διευθύνεις καμιά φορά, διότι οι υπουργοί πολλές φορές λένε και μπαρούφες ή και μπούρδες.
  — Είναι ουσία. Το κοινοβούλιο είναι ουσία, πρέπει να το ξέρεις αυτό.
  — Δεν έχουμε ηγεσία… Θέλει κουράγιο να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα.
  — Στην πολιτική και στη ζωή το πρόβλημα της εμπιστοσύνης είναι το κυρίαρχο.
  — Και οι Γερμανοί, στο τέλος, είναι σοβαρός λαός, όπου ακούγονται όλες οι απόψεις, η δημοκρατία είναι πλήρης και τελικά…, έστω και με καθυστέρηση…, θα κάνουν το σωστό.
  — Εγώ δεν φοβόμουν ότι ο Τσίπρας θα κάνει αυτά που λέει, αλλά φο­βόμουν την ακυβερνησία. Εμένα μου λέγανε από την Αριστερά, οι δικοί τους άνθρωποι, ότι είχανε πάθει πανικό εκείνο το βράδυ και περιμένανε με αγωνία να ακούσουν ότι η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη. Και τρέμανε με τη σκέψη ότι μπορεί να έρθουν πρώτοι αυτοί. Δεν ήξεραν τι να κά­νουνε, αυτό φοβόντουσαν.
  — Γιατί ο Ρωμιός θέλει το βόλεμα, αγαπητέ μου, κατάλαβέ το άπαξ δια παντός…
  — Να σπάσουν, να σπάσουν όλες οι προστασίες και να ελευθερωθούν τα πάντα. Να ελευθερωθούν τα πάντα."

  Για τον συγγραφέα:
  Ο Θοδωρής Πελαγίδης είναι καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και NR Senior Fellow, Brookings Institution, US.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ