Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 11:12

  Tαμεία: Άντεξαν οι ρυθμίσεις παρά την κορονο-κρίση

  Tαμεία: Άντεξαν οι ρυθμίσεις παρά την κορονο-κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Δύο ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τη συμπεριφορά των οφειλετών των ταμείων κατά το τρίμηνο του πρώτου κύκλου της πανδημίας δείχνει η έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για β΄τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος-Ιούνιος 2020), η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

  Το πρώτο είναι πως αυξήθηκε το ποσοστό των εσόδων από ρυθμίσεις επί του συνόλου των εισπράξεων του ΚΕΑΟ σε σχέση με το ποσοστό των εσόδων εκτός ρυθμίσεων, δηλαδή από κατασχέσεις και καταβολές "έναντι οφειλής".

  Το δεύτερο στοιχείο είναι πως αυξήθηκε το πλήθος των ενεργών ρυθμίσεων σε 12 δόσεις ("πάγια ρύθμιση") και σε 120 δόσεις.

  Πιο αναλυτικά,το ποσοστό των εσόδων από ρυθμίσεις στο β’ τρίμηνο ανήλθε στο 71% του συνόλου των εσόδων, ενώ το ποσοστό των εσόδων εκτός ρυθμίσεων ανήλθε μόλις στο 29%.

  Αντίθετα, στο α’ τρίμηνο του 2020, το ποσοστό των εσόδων από ρυθμίσεις είχε ανέλθει στο 61%, ενώ εκείνο των εσόδων εκτός ρυθμίσεων στο 39%. Μ΄άλλα λόγια, οι εισπράξεις εντός ρυθμίσεων αύξησαν κατά 10 μονάδες το "ειδικό βάρος" τους (ή κατά 1/6), ενώ οι εισπράξεις έχασαν αντίστοιχες μονάδες, οι οποίες όμως αντιστοιχούν στο ¼ του "ειδικού βάρους" τους.

  Πιο αναλυτικά, αν και οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ στο β’ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ έπεσαν κατά 34%, οι εισπράξεις από ρυθμίσεις έπεσαν κατά 22%, ενώ οι εισπράξεις εκτός ρυθμίσεων κατά 55%.

  Την ίδια περίοδο,  αυξήθηκαν οι ενεργές ρυθμίσεις. Αναλυτικά, οι ενεργές ρυθμίσεις των 120 δόσεων ανήλθαν στο β΄τρίμηνο σε 394.977 έναντι 387.979 στο α΄τρίμηνο.

  Δηλαδή αυξήθηκαν  κατά 1,7%. Και αυτό εν μέσω κορύφωσης του lock down. Παράλληλα, οι ενεργές πάγιες ρυθμίσεις ανήλθαν σε 41.791 τον Ιούνιο του 2020 έναντι 33.074 τρεις μήνες πριν. Μ’ άλλα λόγια αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό ποσοστό  19%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ