Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 09:05

  Αυτοί είναι οι όροι της Αθήνας για την επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα

  Αυτοί είναι οι όροι της Αθήνας για την επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ποιο είναι το μόνο κλειδί, που θα ανοίξει την πόρτα στις διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας; Τα απτά δείγματα αποκλιμάκωσης από την Τουρκία. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, που συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τη στιγμή που οι διπλωματικές κινήσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, με στόχο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είναι συνεχείς.

  "Ισχύει αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Και εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής κι αυτά συνεχιστούν είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα -το τονίζω- άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σχετικά με τη μία μείζονα διαφορά την οποία έχουμε: Την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ δηλαδή, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί θυμίζω ότι μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση με συμφωνία των δύο μερών ή με απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες. Συνεπώς, ο καλόπιστος διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος. Και σε αυτόν είναι προσηλωμένη η Ελλάδα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δομεί κομμάτι-κομμάτι τη διπλωματική της αντεπίθεση, με το βλέμμα να στρέφεται στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

  Η κ. Μέρκελ είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τηλεφωνικές επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με στόχο να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση μέχρι την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με την Αθήνα να έχει ορίσει τους όρους για το διάλογο με την Άγκυρα, μέσα από τις απανωτές δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη. "Η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια, πρέπει να έχει συνέπεια. Γιατί έτσι μόνο θα δημιουργηθεί το απαραίτητο πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο η Ελλάδα -φυσικά- είναι πάντα ανοιχτή. Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά όχι μόνο από την αλλαγή της στάσης της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και έναντι άλλων κρατών-μελών που μπήκαν στο στόχαστρό της, λεκτικό ή και πραγματικό. Γιατί δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, ενώ απειλείς. Ο αμοιβαίος σεβασμός αλλά και η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι  στοιχειώδης προϋπόθεση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έσπευσε να κρατήσει στην πρώτη γραμμή τις βασικές παραμέτρους, προκειμένου η Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα. Να συνεχίσει η Τουρκία "το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση", όπως αυτό αποτυπώθηκε με την απόσυρση του Ορούτς Ρέις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ