Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 17:55

  ΣτΕ: Νόμιμη η ολική απαγόρευση καπνίσματος και τα πρόστιμα

  ΣτΕ: Νόμιμη η ολική απαγόρευση καπνίσματος και τα πρόστιμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νόμιμη είναι η υπουργική απόφαση με την οποία απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, κλπ.) και προβλέφθηκαν πρόστιμα για τους παραβάτες κλπ.

  Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείς που απέρριψε την προσφυγή του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η εν λόγω απόφαση.

  Το Σωματείο υποστήριζε, μεταξύ των άλλων, ότι το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν να καπνίζουν.

  Τι έκρινε

  Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1727/2020 απόφασή του έκρινε πως το μέτρο δεν είναι αντίθετο με την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την προσωπική ελευθερία καθώς και  ότι συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

  Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη για την επιβολή  προστίμων στους παραβάτες δεν αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά ούτε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ