Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 10:48

  Οι εξελίξεις εξαρτώνται από την Τουρκία λέει ο Δένδιας - Διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις αναφέρει ο Τσαβούσοβλου

  Οι εξελίξεις εξαρτώνται από την Τουρκία λέει ο Δένδιας - Διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις αναφέρει ο Τσαβούσοβλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο συγκρουσιακό σκηνικό που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και στους όρους και τις προοπτικές ενός διαφαινόμενου, μετά την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια, διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αναφέρονται σε άρθρα τους στην Καθημερινή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

  Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος διπλωματικός μαραθώνιος με σκοπό την όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας και Άγκυρας. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται μια νέα τριμερής με τη συμμετοχή εκπροσώπων και του Βερολίνου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι επαφές θα μπορούσαν να αρχίσουν ακόμα και εντός δύο εβδομάδων. 

  "Η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις", αναφέρει στο άρθρο του στην Καθημερινή, ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μίας χώρας όπως η Τουρκία -  με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες - από τα πλούτη της ίδιας της γειτονιάς της.

  Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι αναμένει από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση υπογραμμίζοντας ότι  οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις. 

  Μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε στη Γαλλία σημειώνοντας ότι "πρόσφατα κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους". 

  "Η Τουρκία υποστηρίζει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την αποτροπή συγκρούσεων και την πρωτοβουλία της Γερμανίας για αποκλιμάκωση, με απώτερο στόχο την αναβίωση των ήδη υφιστάμενων διμερών μηχανισμών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα" σημειώνει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. 

  Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας στο άρθρο του επισήμανε ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις δε συνιστούν διαφορές τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της διαφοράς αυτής (οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. "Θα συνεχίσουμε δηλαδή να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΕΞ.  

  "Τα κυριαρχικά δικαιώματα σε θάλασσιες ζώνες δεν είναι ούτε προϊόν ατομικής αντίληψης περί δικαίου ούτε ποικίλλουν αναλόγως συσχετισμού μεγεθών και ισχύος μεταξύ κρατών. Προβλέπονται με σαφήνεια και ισότητα για όλα τα κράτη από το εθιμικό και συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Που είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη. Είτε τους αρέσει, είτε όχι" σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. 

  Επίσης τονίζει πως στόχος είναι οι δυο πλευρές να μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την Τουρκία.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ