Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 08:04

  Πιλοτικές δίκες και στα πολιτικά δικαστήρια και επίκουροι – βοηθοί δικαστών

  37.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα δικαστούν σε 14 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα justice project ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τον δρόμο στην – ευρεία- εφαρμογή των πιλοτικών δικών γενικότερα στη δικαιοσύνη και στην πρόσληψη βοηθών-επίκουρων δικαστών, δηλαδή προσώπων που θα συνεπικουρούν τις δικαστικές έρευνες.

  Η αποστροφή του πρωθυπουργού ήταν  πως πρέπει να "επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών".

  Το Νομικό Συμβούλιο

  Ουσιαστικά πάντως η πρόθεση για επέκταση, του επιτυχημένου θεσμούς της πιλοτικής δίκης, προέρχεται από εισηγήσεις των ίδιων των προσώπων που κινούνται στο χώρο της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη υπάρχουν εισηγήσεις και προθέσεις (καταγεγραμμένες) για την εφαρμογή της πιλοτικής δίκης, δηλαδή όταν υπάρχει σώρευση πολλών ομοειδών υποθέσεων στα δικαστήρια να κινητοποιείται και να εφαρμόζεται μια διάταξης που ψηφίστηκε το 2010, η οποία προβλέπει πως τα Διοικητικά Δικαστήρια και το ΣτΕ επιλέγουν κάποιες ενδεικτικά από αυτές και γίνεται μια δίκη που λύνει το θέμα δια παντός (π.χ αναδρομικά).

  Ήδη μάλιστα, έχει διατυπωθεί σχετική πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για επέκταση του μέτρου, πέραν του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων και στα πολιτικά δικαστήρια:

  "Στα θέματα αυτά, καθοριστικός μπορεί να αποβεί ο ρόλος της πιλοτικής δίκης στα διοικητικά δικαστήρια, αφού με απόφαση του ΣτΕ μπορούν να λυθούν χιλιάδες όμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Πρωτοβάθμια Δικαστήρια καθώς επίσης και η επέκταση του θεσμού αυτού και στην πολιτική δίκη" υπογραμμίζεται στην τελευταία ετήσια έκθεση του ΝΣΚ.

  Επίκουροι δικαστών

  Ο θεσμός των επίκουρων δικαστών- δηλαδή βοηθών των δικαστών – είναι ουσιαστικά μια δεξαμενή τεχνοκρατών , ανά κατηγορία ειδικότητας, που θα είναι διορισμένοι στα δικαστήρια και τα συνεπικουρούν τις έρευνες των εισαγγελέων και των ανακριτών.

  Ουσιαστικά θα είναι μια μόνιμη δεξαμενή πραγματογνωμόνων (σε όλα τα γνωστικά πεδία) που θα βοηθούν τους δικαστές και εισαγγελείς με τις γνώσεις τους ώστε να προχωρούν ποιο γρήγορα και αποτελεσματικά οι δικαστικές δικογραφίες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ