Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Σεπ-2020 13:00

  Βουλή: Συζήτηση και ψήφιση των ΠΝΠ του Αυγούστου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

  Βουλή: Συζήτηση και ψήφιση των ΠΝΠ του Αυγούστου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε θέση μάχης βρίσκονται, σήμερα στη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς συζητούνται και ψηφίζονται οι διατάξεις των ΠΝΠ του Αυγούστου με διατάξεις και μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών.

  Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δεν βρίσκονται μόνο οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, ιδίως οι παρεμβάσεις για τις υπερωρίες και τον υπολογισμό του δώρου των Χριστουγέννων, αλλά και όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

  "Ο πρωθυπουργός ανέταξε το σχέδιο του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το σχέδιο για την ενίσχυση της άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης. Ενίσχυση της χώρας στη στεριά, αέρα και πελάγη με τη σφραγίδα της ΝΔ", είπε ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την ίδια ώρα που η χώρα ενισχύεται σε στεριά, αέρα και πελάγη, εκείνος ακολουθεί αντίθετη πορεία και ναρκοθετεί την εθνική προσπάθεια.

  "Αντιπολίτευση με παγουρίνια και με λογικά άλματα δεν είναι ωφέλιμη για τον τόπο. Στο νομοσχέδιο, το στοίχημα είναι πως θα προστατευθεί η πληττόμενη ελληνική κοινωνία και πως θα αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα στον καιρό της πανδημίας. Το σημερινό σχέδιο νόμου ανακουφίζει οικονομικά, και καθησυχάζει εργασιακά τους απασχολούμενους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα νοικοκυριά", είπε ο εισηγητής της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο "διατηρεί θέσεις εργασίας με τη δίκαιη αποζημίωση σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, προχωρά σε μειώσεις ενοικίων κύριας κατοικίας για όσους εργάζονται σε επιχείρηση που πλήττεται από την πανδημία και μείωση των ενοικίων των φοιτητικών διαμερισμάτων των παιδιών τους που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας. Επίσης καταφέρνει να Διασφαλίσει εργασιακές κατακτήσεις όπως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα παρά την τεράστια οικονομική κρίση".

  Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, είπε ότι σήμερα η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. "Πάψτε επιτέλους να αντιμετωπίζετε τη διαχείριση της πανδημίας ως επικοινωνιακό παιχνίδι και να επιχειρείτε να την μετατρέψετε σε προσωπικό θρίαμβο του κυρίου Μητσοτάκη. Εμείς έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Θα στηρίξουμε τη μάχη του ελληνικού λαού και στη δεύτερη φάση. Όμως, απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή ανευθυνότητα που δείχνει η κυβέρνηση και την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα που φορτώνει τις ευθύνες στους πολίτες, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί", είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε κάθε ευκαιρία και με αφορμή την πανδημία θεσμοθετεί διατάξεις σε βάρος των εργαζομένων.

  "Στο σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, η κυβέρνηση θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία, ακόμη και την πρόσληψη εκπαιδευτικών με τρίμηνη σύμβαση", κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του "λέει όχι στο νομοσχέδιο εργαλειοποίησης της πανδημίας, για την απανθράκωση δικαιωμάτων των εργαζομένων, για το χωρίς σχέδιο άνοιγμα των σχολείων".

  Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στα άρθρα για τις υπερωρίες και τον υπολογισμό του δώρου των Χριστουγέννων. 

  Σφοδρή κριτική άσκησε και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για μια ακόμη φορά δίνει κακό παράδειγμα κακής νομοθέτησης και ασέβειας στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και αποδεικνύει ότι πορεύεται στην πανδημία με το "βλέποντας και κάνοντας".

  "Δυστυχώς, σήμερα, διαπιστώνουμε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την αναγέννηση του ΕΣΥ, για την αναγνώριση των προσπαθειών του προσωπικού του, για τη στήριξη της οικονομίας, των πληττόμενων κλάδων, των εργαζομένων και επαγγελματιών, για την έγκαιρη οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προσπάθεια μαθητών και καθηγητών και για την αξιοποίηση κονδυλίων για την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας", είπε ο κ. Πουλάς που κατήγγειλε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση ελαστικών μορφών εργασίας και ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως βάρος και όχι ως πυλώνας για την ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο καταψηφίζει και το Κίνημα Αλλαγής.

  "Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη είναι τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων", σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τα μέτρα που εξήγγειλε είναι μέτρα που ήδη τα βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. "Τα μέτρα από την άλλη μεριά, συνεχίζουν να μπουκώνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με ζεστό χρήμα, και που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και λαός με τις συνεχείς περικοπές και τη φοροληστεία", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι "το σχέδιο ανάκαμψης. Το σχέδιο Πισσαρίδη, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, είναι σχέδιο του μεγάλου κεφαλαίου που μειώνει ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, επιταχύνει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, κυρίως με την ενίσχυση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης αφού συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ", υποστήριξε ο Χρήστος Κατσώτης και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και επί της αρχής και επί των άρθρων για τις υπερωρίες και τον υπολογισμό του δώρου των Χριστουγέννων.

  Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, παρατήρησε ότι υπάρχει ακόμα λύση για την Ελλάδα και αυτή είναι η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να ακολουθήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να μετατραπεί η κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία. Για μια ακόμα φορά, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε ότι απαιτείται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ζήτησε γρήγορη και σωστή αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ. Παρατήρησε, επίσης, ότι η διατήρηση του "μαξιλαριού" ύψους 38,7 δις ως "ρεζέρβα", δεν αποδίδει απολύτως τίποτα όταν η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλες επενδυτικές ανάγκες, με δεδομένη μάλιστα και την συγκυρία όπου τα διεθνή κεφάλαια είναι υψηλότερα από ποτέ και αναζητούν εναγωνίως ευκαιρίες επένδυσης και τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά για πολλά χρόνια ακόμα.

  Η Μαρία Απατζίδη, ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι δεν αποτελεί παράλειψη, αλλά επιλογή της κυβέρνησης, η καθυστέρηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ. "Η κυβέρνηση αφήνει αποδυναμωμένη τη δημόσια υγεία και τον λαό απροστάτευτο", είπε και ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί άσκηση νεοφιλελευθερισμού που "δεν αφήνει αθωράκιστο μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά στοιβάζει τους μαθητές χωρίς σχέδιο στα σχολεία με μόνα όπλα την μάσκα και το πολυδιαφημισμένο παγουρίνο".

  Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισήμανε τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση "αδιαφορεί για τους πολλούς και ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους" και η ανεργία ιδίως στους νέους καλπάζει. "Είναι προφανές ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός δεν βγάζουν την χώρα από την τροχιά της οικονομικής κατάρρευσης και της ύφεσης", είπε η Μαρία Απατζίδη.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ