Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 17:31

  Κ. Τσιάρας: Βιώνουμε μια "μικρή επανάσταση" στον τομέα της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης

  Κ. Τσιάρας: Βιώνουμε μια "μικρή επανάσταση" στον τομέα της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τις φράσεις "μικρή επανάσταση" και "κοσμογονία μεταρρυθμίσεων" περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, το έργο που υλοποιείται προς την κατεύθυνση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή της Δικαιοσύνης.

  Μιλώντας σε πάνελ για την "Ψηφιακή Δικαιοσύνη" που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του "Thessaloniki Helexpo Forum", ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για κολοσσιαίο πρόγραμμα ηλεκτρονικών δράσεων, χαρακτηρίζοντάς το "ως το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην χώρα. Η πανδημία, η ωριμότητα της στιγμής, όποιος κι αν είναι ο λόγος, υπάρχει κοσμογονία μεταρρυθμιστικών δράσεων που οδηγούν στην ψηφιακή δικαιοσύνη" είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η περίοδος που διανύουμε "μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά βήματα, τα οποία είχαμε σχεδιάσει αλλά δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε στην ταχύτητα που θέλαμε".

  Εξήρε δε, το έργο που παρήγαγαν στον τομέα αυτό οι προκάτοχοί του Μιχάλης Καλογήρου και Χάρης Καστανίδης που βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ, επισημαίνοντας ότι στα θέματα αυτά δεν χωρούν μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κόμματα.

  Όπως επισήμανε ο υπουργός για την υλοποίηση των δράσεων αξιοποιούνται πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ), ενώ υπογράμμισε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και την κρίση του δικαστή, ως φυσικό πρόσωπο. "Επί των δικών μου ημερών επενδύουμε στους ανθρώπους" σημείωσε ο κ. Τσιάρας, τονίζοντας ότι προωθούνται ενέργειες για την προσέλκυση ειδικών στον τομέα της Πληροφορικής και της εκπαίδευσης δικαστικών.

  Γνωστοποίησε, εξάλλου, πως σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τη δεύτερη φάση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων της υπόλοιπης χώρας.

  Από την πλευρά του ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στάθηκε στα βήματα που έγιναν επί των δικών του ημερών στον τομέα της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης. Ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ αναφέρθηκε στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην παγκόσμια κοινότητα για την Τεχνητή Νοημοσύνη με την έννοια της ύπαρξης δικαστών - ρομπότ (αλγοριθμική απονομή της Δικαιοσύνης). "Μπαίνει ένα πολιτικό ζήτημα. Θα εμπιστευθούν οι πολίτες σε μια εποχή δικαστικού λαϊκισμού την κρίση ενός αλγορίθμου έναντι αυτής ενός ανθρώπου;" διερωτήθηκε.

  Την υστέρηση της χώρας μας στο μέτωπο της ψηφιακής Δικαιοσύνης υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, αναφερόμενος στις αγκυλώσεις των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν ακόμη από το 2009, ακόμη και σε προσλήψεις ειδικών. "Χρειάστηκαν 16 χρόνια για 18 προσλήψεις ανθρώπων πληροφορικής" είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καστανίδης τόνισε επίσης πως η προσπάθεια για ψηφιακή Δικαιοσύνη δεν θα "κολλήσει" στους πόρους, καθώς πόροι υπάρχουν, αρκεί να αξιοποιούνται σωστά.

  Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, τόνισε ότι τα βήματα στον τομέα της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα των μαχόμενων δικηγόρων και αναφέρθηκε σε όσα έγιναν από το Σύλλογο ειδικά στην περίοδο του lockdown. "Είμαστε υπέρμαχοι των νέων τεχνολογιών" είπε, προσθέτοντας, πάντως, ότι τα ηλεκτρονικά εργαλεία, είναι εργαλεία και μπορεί να είναι χρήσιμα ή και επικίνδυνα, ανάλογα με το πώς τα χρησιμοποιούμε.

  Την αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από το σύνολο των Ελλήνων δικαστών μετέφερε ο Πρόεδρος Εφετών Χριστόδουλος Κυρτσίδης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως βασικός στόχος της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών, εξέφρασε όμως τις ανησυχίες του κάνοντας λόγο για ψηφιακό αναλφαβητισμό που υπάρχει, όχι μόνο μεταξύ των πολιτών, αλλά και ανάμεσα στους παραγωγούς του δικαστικού έργου.

  Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Νομικής, πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Καΐσης, σημείωσε πως οι νομικοί τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από την ψηφιακή τεχνολογία. Τόνισε δε πως μέχρι στιγμής όλες οι τεχνολογίες είναι αειφόρες, ψηφιακού περιεχομένου, και δεν εμφανίζουν πρόβλημα οπότε είναι ευπρόσδεκτες. Κατά τον ίδιο, εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει είναι οι "διασπαστικές τεχνολογίες", όπως η blockchain, που απειλούν τον δικηγόρο. "Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα σημαντικό έργο διαφύλαξης" ανέφερε.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ