Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 13:15

  Η συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου στο επίκεντρο της συνομιλίας Ν. Δένδια με τον Επίτροπο της ΕΕ για το Περιβάλλον

  Η συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου στο επίκεντρο της συνομιλίας Ν. Δένδια με τον Επίτροπο της ΕΕ για το Περιβάλλον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τηλεφωνική συνομιλία με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevicius, είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτετικών Νίκος Δένδιας.

  Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η συμφωνία για την οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου που επεκτείνει το χώρο εφαρμογής νομοθεσίας και δικαιοδοσίας της ΕΕ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

  Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας στον Ευρωπαίο επίτροπο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν επεκτείνει απλώς το εύρος άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά επεκτείνει και το χώρο εφαρμογής της νομοθεσίας αλλά και της δικαιοδοσίας της ΕΕ στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

  Της συνομιλίας είχε προηγηθεί και σχετική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών προς τον Επίτροπο, δια της οποίας τον ενημέρωσε επίσημα για το πλαίσιο υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης Ελλάδας-Αιγύπτου και για τη συνακόλουθη επέκταση του πεδίου εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και δικαιοδοσίας της ΕΕ στο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

  Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή αποτελεί πλέον και ύδατα της ΕΕ στα οποία θα εφαρμόζεται το κοινοτικό δίκαιο στο πλαίσιο και του άρθρου 52 της Συνθήκης της ΕΕ.

  Συζητήθηκε επίσης η προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση σε ζητήματα Πράσινης Οικονομίας, περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας αλιευμάτων, επεσήμαναν διπλωματικές πηγές. Προσεχώς, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Επίτροπο στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ