Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2020 19:44

  Η Ελλάδα παρουσίασε στο ΝΑΤΟ στοιχεία για την τουρκική παραβατικότητα

  Η Ελλάδα παρουσίασε στο ΝΑΤΟ στοιχεία για την τουρκική παραβατικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στοιχεία που τεκμηριώνουν, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία στο NATO.

  Σύμφωνα με τις πηγές, η σημερινή συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

  Όπως σημειώνουν, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας. 

  Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρεται, προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. 

  Τονίστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα στην ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης βίας ή απειλής βίας. 

  Η Ελλάδα τόνισε, πάντα σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, επιπλέον την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου των τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ORUÇ REIS, από την περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

  Ως προς τις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της, καταλήγουν οι πηγές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ