Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 14:49

  Ιωάννινα: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού

  Ιωάννινα: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σειρά παρεμβάσεων υλοποίησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του, ως νοσοκομείο αναφοράς, για την υποδοχή και αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού.

  Στην σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης αναφέρεται, πως "παράλληλα προετοιμάζεται εντατικά για την εξίσου επιτυχή αντιμετώπιση και της 2ης φάσης της πανδημίας, στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει. Στο πλαίσιο αυτό, στο νοσοκομείο λειτούργησαν 16 νέες κλίνες ΜΕΘ στο νέο 4ο κτίριο του νοσηλευτικού ιδρύματος, ειδικά για Covid-19, αξιοποιώντας τόσο τις 8 κλίνες της νέας ΜΑΦ, όσο και 8 κλίνες της νέας ΜΕΠΚ".

  Επίσης, λειτούργησε και πάλι η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου στο ισόγειο του Β΄ κτιρίου με 20 κλίνες, για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19, η οποία πληροί όλες τις τεχνικές και ιατρικές προδιαγραφές για τον σκοπό αυτό, όπως ειδική μόνωση, αρνητική πίεση, ειδικές συνθήκες νοσηλείας κλπ και η οποία είχε διατεθεί για αλλότρια χρήση, για πολλά χρόνια.

  Επιπλέον, τροποποίησε κατάλληλα τμήμα της Παιδιατρικής κλινικής στην αριστερή πτέρυγα του ισογείου του Α΄ κτιρίου με 16 κλίνες, για δημιουργία και 2ης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, ενώ παράλληλα δημιούργησε και Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Παίδων, με 10 κλίνες, στο υπόλοιπο Τμήμα της Παιδιατρικής, στη δεξιά πτέρυγα, για νοσηλεία παιδιών με Covid-19.

  Οι υποδομές στην Ενδοκρινολογική και Γαστρεντερολογική κλινική τροποποιήθηκαν, ώστε να μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε μία 3η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, αν αυτό απαιτηθεί. Όπως τονίζεται, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι σε θέση να ενεργοποιήσει συνολικά 81 κλίνες για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19.

  Πέραν αυτών, το νοσοκομείο διαχωρίζει τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών σε χώρο λειτουργίας αποκλειστικά για ύποπτα κρούσματα Covid-19, καθώς και χώρο για την κανονική λειτουργία του ΤΕΠ. Σύντομα θα εγκατασταθούν στον εξωτερικό χώρο του ΤΕΠ 2 οικίσκοι και 5 κοντέινερ, που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές, όπως κλιματισμό, αρνητική πίεση, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι αναμονής περιστατικών και θα αντικαταστήσουν τη σκηνή που τοποθετήθηκε εκεί με τη βοήθεια και την συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού.

  Επιπλέον, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δημιούργησε, από τις αρχές του έτους, το Κέντρο Αναφοράς του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου, για την εξέταση δειγμάτων από ύποπτα περιστατικά, το οποίο λειτουργεί προσωρινά σε χώρους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  To εργαστήριο αυτό, που ανήκει στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου, έχει τη δυνατότητα αφ' ενός μεν για ανίχνευση και ταυτοποίηση του ίδιου του ιού SARS-CoV-2 με μοριακή μέθοδο RΤ-PCR, καθώς και για ανίχνευση και ποσοτικό προσδιορισμό των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 με κλασική ορολογική μέθοδο, αφ' ετέρου δε την πραγματοποίηση ταχέων διαγνωστικών τεστ (Point of care tests) τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ σύντομα την ύπαρξη του ιού SARS-CoV-2. Για το λόγο αυτό, με τη συνδρομή και βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, έγινε η προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναλυτές, υπολογιστές και των αντίστοιχων αναλωσίμων.

  Στο πλαίσιο ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού προσλήφθηκαν μέχρι σήμερα 4 επικουρικοί ιατροί, εγκρίθηκε και αναμένεται η πρόσληψη επιπλέον δύο, ζητήθηκε και εκκρεμεί η έγκριση ενός επικουρικού ιατρού, ανανεώθηκε η σύμβαση έως 31/12/2020 6 επικουρικών ιατρών, προσλήφθηκαν και υπηρετούν με τετράμηνη σύμβαση πέντε ειδικευόμενοι ιατροί, εκκρεμεί τέλος η πρόσληψη έντεκα ιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αναφορικά με το λοιπό προσωπικό, προσλήφθηκαν 107 επικουρικοί υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων, εγκρίθηκε η πίστωση και αναμένεται η πρόσληψη 12 επικουρικών υπαλλήλων και αναμένεται η έγκριση πίστωσης 3 υπαλλήλων. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων του ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού έως 31/12/2020.

  Στο πλαίσιο ενίσχυσης του νοσοκομείου με ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, όπως αναφέρει η Διοίκηση, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ενισχύθηκε συνολικά με τέσσερις αναπνευστήρες εντατικής ενηλίκων, τριάντα εννέα monitor καταγραφής ζωτικών παραμέτρων, τέσσερις φορητούς αναπνευστήρες πίεσης-όγκου, καθώς και με δέκα κλίνες ΜΕΘ. 

  Τέλος, υλοποιήθηκε και ένας σημαντικός αριθμός κρίσιμων αλλά και δαπανηρών παρεμβάσεων, από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου, όπως τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, την Τεχνική Υπηρεσία, τη Διοικητική Υπηρεσία, την Υπ. Πληροφορικής, το Τμήμα Επιστασίας, το Γραφείο Προμηθειών, τις Διαχειρίσεις υλικών, την Επιτροπή Λοιμώξεων, το Γραφείο Διαχείρισης Μολυσματικών αποβλήτων κλπ για την επιτυχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των υποχρεώσεων του νοσοκομείου ως νοσοκομείο αναφοράς.

  "Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε άμεση συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και ολοκληρώνοντας μια σειρά ενεργειών, σε συνεννόηση με το διοικητή της, κ. Γ. Καρβέλη, βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς στον ρόλο του και να δικαιώσει για άλλη μια φορά τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας", καταλήγει η ανακοίνωση της Διοίκησης.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ