Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Σεπ-2020 13:45

  Ενεργοποιεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

  Ενεργοποιεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην ενεργοποίηση του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και των μέτρων που προβλέπει η κείμενη κοινοτική νομοθεσία, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  Το πρώτο κρούσμα της νόσου στη χώρα μας εντοπίστηκε αρχές Αυγούστου σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και συγκεκριμένα σε περιοχή του Δήμου Εορδαίας. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 78 με την πλειοψηφία αυτών να εντοπίζονται κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (70% των κρουσμάτων).

  Μεταξύ άλλων, οι δράσεις από πλευράς υπουργείου περιλαμβάνουν τον ορισμό ζωνών ελέγχου καθώς και την προστασία αλλά και την επιτήρηση γύρω από την περιοχή που εντοπίστηκαν τα κρούσματα. Επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου διενεργήθηκαν και διενεργούνται συστηματικά κλινικές εξετάσεις στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.

  Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, "γίνεται χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων/εντομοαπωθητικών στα ζώα, στις εγκαταστάσεις και στα μέσα μεταφοράς και εγκρίθηκε εθελοντικός εμβολιασμός κατά του οροτύπου 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, με αδρανοποιημένο εμβόλιο, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου του νοσήματος".

  Επισημαίνεται ότι ο καταρροϊκός πυρετός (ΚΠ) του προβάτου είναι λοιμώδες νόσημα που προσβάλλει τα μηρυκαστικά, μεταδίδεται με έντομα (σκνίπες) και επιφέρει κυρίως μείωση της παραγωγικότητας των ζώων. Ο ιός του καταρροϊκού πυρετού ΔΕΝ μεταδίδεται σε καμία περίπτωση στον άνθρωπο, ενώ τα παραγόμενα ζωικά προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή για τον καταναλωτή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ