Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Αυγ-2020 18:04

  Μαγιορκίνης: Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι έχει περιοριστεί

  Μαγιορκίνης: Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι έχει περιοριστεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αισιοδοξία του ότι "η δραματική αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται πως έχει περιοριστεί" εξέφρασε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

  Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης προειδοποίησε ότι αυτή η σχετική επιβράδυνση δεν πρέπει να μας ξεγελάει. "Η επιδημία σιγοβράζει και απαιτείται επαγρύπνηση", τόνισε.

  Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι εφικτή μέσω των απαραίτητων μέτρων. "Ένα από αυτά είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε χώρους με συγκέντρωση πολλών ατόμων", ανέφερε.

  Επανέλαβε παράλληλα ότι για τους πολίτες που επιστρέφουν από διακοπές "θα είναι καλό να υπάρχει ένας εθελοντικός περιορισμός" για ορισμένες ημέρες.

  Ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενόμενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι "κλειστή" και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, πρόσθεσε, εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.

  Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε έμφαση στους στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Απαντώντας σε ερώτηση για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα είπε ότι αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε Απρίλιο-Μάιο. Ωστόσο, είναι δυσκολότερη η εκτίμηση της κατάστασης στον παρόντα χρόνο και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο με διενέργεια τεστ αντισωμάτων και επιδημιολογικές μελέτες. Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε ότι είναι λιγότερα, είπε.

  Χαρδαλιάς: Δεν εφησυχάζουμε ούτε στιγμή

  Η επιστροφή από τις διακοπές και η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

  Παράλληλα, προειδοποίησε για τους κινδύνους από κάποιες θεωρίες που διακινούνται για τον ιό, τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ σημείωσε τα ελπιδοφόρα μηνύματα από το εξωτερικό όσον αφορά την έρευνα που πραγματοποιείται για την εξέλιξη θεραπειών και εμβολίων. 

  "Η αντιμετώπιση του ιού είναι ένας μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Παρά την κούραση θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους", ανέφερε.

  Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν συνετέλεσε το άνοιγμα του τουρισμού στην αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο.

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αφού επισήμανε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό διασποράς του ιού και σημείωσε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα που συγκεντρώνονται.

  Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση για την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα ενωμένοι "έχουμε δώσει τη μάχη με επιτυχία και μόνον έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε".

  Κοντοζαμάνης: Το σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

  Το σύστημα υγείας, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα κορονοϊού, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

  Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, από την αρχή σχεδιάσαμε έχοντας στο μυαλό μας τα χειρότερα σενάρια, βλέποντας και τι συμβαίνει γύρω μας, ενισχύσαμε το σύστημα υγείας με υλικούς και ανθρώπινους πόρους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Όλα κρίνονται εκ της αποτελεσματικότητας, πρόσθεσε, και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής μας δικαιώνουν. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και στηριζόμαστε σε αυτό, είπε χαρακτηριστικά.

  Εξάλλου, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι δούλεψε κάθε βαθμίδα του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ακόμη και η πρωτοβάθμια φροντίδα για την οποία γίνεται πολύς λόγος. Υπήρξαν Κέντρα Υγείας αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ακόμη και γιατροί. Υπήρχαν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων, και πλήθος πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

  Τέλος ο κ. Κοντοζαμάνης, έκανε έκκληση σε "νέους και παλιούς" αιμοδότες,να σπεύσουν να δώσουν αίμα, λέγοντας ότι υπάρχει έλλειψη. Αναφέρθηκε δε, αιμοδοσία που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας την Πέμπτη 27 Αυγούστου στο Μέγαρο Μουσικής από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ