Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Αυγ-2020 23:38

  Καθηγητής Γώγος για τα κρούσματα κορονοϊού: Είμαστε ακόμα σε κατάσταση συναγερμού

  Γώγος: Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γρήγορα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι λίγο χαμηλότερος σήμερα, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς με μία μέρα να θεωρήσει ότι το "κύμα” έχει αναστραφεί και τα πράγματα είναι καλύτερα. Χρειαζόμαστε μια βδομάδα τουλάχιστον για να έχουμε μια εικόνα. Τη Δευτέρα ανακοινώνονται και τα κρούσματα που καταμετρώνται την Κυριακή, όπου τις Κυριακές υπάρχει μια υστέρηση στη λειτουργία των εργαστηρίων. Είμαστε ακόμα σε κατάσταση συναγερμού", τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του παν. Πατρών και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, μιλώντας στο MEGA.

  "Το πρώτο "κύμα” παρουσίασε ανόδους και καθόδους παγκοσμίως. Νομίζω είμαστε στα απόνερα του πρώτου "κύματος”. Το αν θα υπάρξει δεύτερο "κύμα” θα το δούμε σε σχέση με τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, αν επανέλθει στις αρχές του φθινοπώρου. Εκεί θα είναι κρίσιμη η φάση, για να θεωρήσουμε ότι είναι ένα νέο "κύμα”", συνέχισε ο ίδιος.  

  Στέλνοντας ένα μήνυμα στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ο κ. Γώγος είπε ότι "το πρώτο μήνυμα στα παιδιά είναι να πάρουν τα μέτρα που παίρνουμε όλοι. Το 30% αυτών που νοσούν είναι ηλικίας 20 με 30. Σχεδόν ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι".

  "Η επιστροφή από την άδεια, έχει να κάνει με την προστασία κυρίως του ευάλωτου πληθυσμού και των ηλικιωμένων, αλλά και με τη γενικότερη διασπορά της νόσου. Αν μπορεί κάποιος να κάνει τηλεργασία, ή μια προσεκτικότερη παρουσία στη δουλειά, λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας για  7 με 10 ημέρες. Οι νέοι, με τα παραμικρά συμπτώματα, που μπορεί να τα υποτιμήσουν, θα πρέπει να πηγαίνουν για έλεγχο. Πολλά από τα παιδιά αυτά μπορεί να τα υποτιμούν τα συμπτώματα αυτά", πρόσθεσε ο ίδιος.

  Τέλος αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γώγος τόνισε ότι "η οριστική ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων θα τεθεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Εμείς ως υγειονομική επιτροπή πρέπει να δούμε τι μέτρα πρέπει να παρθούν ώστε να είναι τα καλύτερα δυνατά και υγειονομικά και εκπαιδευτικά. Θα υπάρξουν λύσεις. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η δυνατότητα κάλυψης του χώρου στις τάξεις. Να αναπτυχθούν περισσότερες αίθουσες. Υπάρχει και το όπλο που λέγεται μάσκα. Πάνω από 10-11 χρονών τα παιδιά μπορούν να πάρουν τα μέτρα που πρέπει".

  "Θα δουλέψουμε για τα πανεπιστήμια χωριστά. Σε κάθε περίπτωση η τηλεκπαίδευση θα είναι απλά ένα επικουρικό μέτρο. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα εργαστήρια και τις ασκήσεις. Θα πρέπει τα παιδιά που είναι φοιτητές, να εκπαιδευτούν καλά στη λήψη των ατομικών μέτρων προστασίας", κατέληξε ο κ. Γώγος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ