Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Αυγ-2020 17:46

  Θρασύτατη απάντηση των Τούρκων: Εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ, εσείς να φύγετε

  Θρασύτατη απάντηση των Τούρκων: Εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ, εσείς να φύγετε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Έσπασε" η σιγή ασυρμάτου που επικρατούσε από πλευράς του πληρώματος του  Ορούτς Ρέις και των πλοίων που το συνοδεύουν. Αφού στην αρχή απλώς αγνοούσαν τις εκκλήσεις των στελεχών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που τους καλούσε να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, πλέον έκαναν στροφή 180 μοιρών και όχι μόνο απαντούν, αλλά το κάνουν και με θράσος.

  Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά "εντός της τουρκικής ΑΟΖ". Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την "τουρκική ΑΟΖ", όπως λένε.

  Σε θαλάσσια περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, με τα δύο βοηθητικά του πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έναν μικρό στολίσκο από τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

  Ο πλους ενός ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα επιτρέπεται, όπως επίσης δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός για κίνηση πολεμικών πλοίων οποιασδήποτε χώρας στην ανοικτή θάλασσα. Υπ’ αυτή την έννοια, με δεδομένο δηλαδή ότι το Ορούτς Ρέις με τα δύο βοηθητικά του πλοία και οι μονάδες του τουρκικού στόλου πλέουν σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοϊας.

  Τον πλου του Ορούτς Ρέις βοηθά και το γεγονός πως χρονικός περιορισμός για την διάρκεια της περιπλάνησης άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει. Οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη θαλάσσια περιοχή που έχουν προσδιορίσει με την Navtex, μέχρι την ημερομηνία που αυτή λήγει, στις 23 Αυγούστου.

  Τα καλώδια του παραμένουν ποντισμένα, πράξη που αποτελεί προπαρασκευαστική διαδικασία για σεισμικές έρευνες, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να προχωρήσει σε ερευνητικό έργο λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πλοία που βρίσκονται κοντά του, τόσο τα ελληνικά και όσο και τα τουρκικά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ