Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιουλ-2020 09:14

  Βουλή: Ποιοι θα είναι οι δικαστές που θα κρίνουν τον Δημ. Παπαγγελόπουλο

  Παπαγγελόπουλος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Τους εννέα ανώτατους δικαστές και εισαγγελείς που θα κρίνουν αν θα παραπεμφθούν στο ειδικό δικαστήριο ο Δημ. Παπαγγελόπουλος και οι τυχόν συνεργοί του (μεταξύ των οποίων και η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, κληρώνει σήμερα σε δημόσια συνεδρίαση η Βουλή.

  Ήδη ως γνωστόν η Ολομέλεια έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού για οκτώ αδικήματα, τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα, σχετικά με την υπόθεση Novartis.

  H Βουλή θα προχωρήσει σε κλήρωση:

  α) για την ανάδειξη τριών τακτικών μελών του Δικαστικού Συμβουλίου και δύο αναπληρωματικών, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου.

  β) για την ανάδειξη δύο τακτικών μελών και ενός αναπληρωματικού μέλους του Δικαστικού Συμβουλίου μεταξύ των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  γ) για την ανάδειξη του ασκούντος καθήκοντα εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου και του αναπληρωτή του, από τον κατάλογο των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

  Οι κατάλογοι

  Τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και από τον   Άρειο  Πάγο  έχουν διαβιβαστεί κατάλογοι με τα ονόματα δικαστικών που εκ του νόμου έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην κλήρωση.

  Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαβίβασε στην Βουλή κατάλογο με 46 ονόματα δικαστών, εκ των οποίων οι πέντε είναι αντιπρόεδροι και οι 41 σύμβουλοι Επικρατείας, ενώ ο  Άρειος Πάγος διαβίβασε στην Βουλή κατάλογο με 45 ονόματα δικαστών, εκ των οποίων οι δύο είναι αντιπρόεδροι και οι 43  αρεοπαγίτες.

  Στην κλήρωση έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι δικαστικοί, οι οποίοι μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2019, δεν προήχθησαν σε ανώτερο δικαστικό βαθμό. Η εν λόγω ημερομηνία (16.9.2019) είναι αυτή της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον κ. Παπαγγελόπουλου.

  Εξαιρέσεις

  Η νομική υπηρεσία της Βουλής πάντως θα αφαιρέσει τα ονόματα όσων έχουν κώλυμα, όπως είναι μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Εθνική Σχολή Δικαστών Λειτουργών,  κ.λπ.).

  Επίσης, εάν στους καταλόγους  συμπεριλαμβάνονται ζευγάρια δικαστών, τότε σε περίπτωση που κληρωθεί ο ένας από τους δύο, αυτοδικαίως ο δεύτερος εξαιρείται.

  Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του –από  τον  Άρειο Πάγο- ως ειδικός ανακριτής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ