Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουλ-2020 11:56

  Μ. Παπασπύρου: Η Πυροσβεστική αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στη διοικητική έρευνα για το Μάτι

  Μ. Παπασπύρου: Η Πυροσβεστική αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στη διοικητική έρευνα για το Μάτι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την αιτιολογία πως η μη παράδοση πορίσματος για τη Διοικητική έρευνα σχετικά με τις ευθύνες στην τραγωδία στο Μάτι οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν ένα δυσχερές  έργο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού "εμπλεκομένων φορέων" καθώς και του "πολυσχιδούς και δυσερμήνευτου εφαρμοστέου θεσμικού πλαισίου" προβάλλει σε απάντησή της η πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μάρη Παπασπύρου.   

  Η πρώην επιθεωρήτρια αναφέρεται σε όσα λέχθηκαν σχετικά με την μη παράδοση πορίσματος διοικητικών ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι  μετά την αποχώρησή της τον Αύγουστο του 2019 (το οποίο εκκρεμεί ακόμα) αλλά ρίχνει και μια βόμβα αφού μιλάει ξεκάθαρα –θέλοντας να αιτιολογήσει αυτή την καθυστέρηση–  για συγκεκριμένες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η πυροσβεστική δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα ή ακόμα και αρνήθηκαν(!!!) να δώσουν στοιχεία.  "...καθώς και η καθυστέρηση που σημείωσαν οι ως άνω υπηρεσίες στην αποστολή των ζητουμένων από το κλιμάκιο εγγράφων κατέστησαν δυσχερή την περαίωση της διαδικασίας διοικητικού ελέγχου. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι κατόπιν μεγάλων καθυστερήσεων από τις αντίστοιχες υπηρεσίες στην αποστολή των εγγράφων ή ακόμη και άρνησης ορισμένων εξ αυτών, τα τελευταία έγγραφα εστάλησαν μόλις τον Μάιο του 2019. Ειδικότερα αναφέρεται η περίπτωση της Πυροσβεστικής, που αρνήθηκε αρχικά να χορηγήσει τα σχετικά έγγραφα επικαλούμενη την εκκρεμούσα προκαταρκτική εξέταση. Κατόπιν σχετικών και συνεχών αιτημάτων του Γραφείου Γ.Ε.Δ.Δ. και την ύπαρξη αλληλογραφίας μεταξύ των υπηρεσιών, ορισμένα εκ των ζητηθέντων εγγράφων απεστάλησαν τελικά, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Ωστόσο, παρά τις προμνησθείσες δυσκολίες, η διενεργούμενη διοικητική έρευνα προχώρησε, δοθέντος του ότι οι ειδικοί επιθεωρητές του κλιμακίου είχαν αρχίσει, κατά τον χρόνο της αποχώρησής μου από την υπηρεσία, τη συγγραφή της οικείας έκθεσης".  

  Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για τη χρονική στιγμή που διατυπώνεται, δεδομένου ότι οι αποκαλύψεις για τη στάση στελεχών της πυροσβεστικής σχετικά με την αποκάλυψη της αλήθειας έχει κατακριθεί και καταγγελθεί δημοσίως.

  Βέβαια η κα Παπασπύρου σπεύδει  να ξεκαθαρίσει με αφορμή το θόρυβο των ημερών αλλά και όσα είχαν αναφερθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 περί "μπλοκαρίσματος της ποινικής έρευνας" όταν ζητήθηκε από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να περιμένει ο εισαγγελέας την ολοκλήρωση του διοικητικού πορίσματος, ότι "ο διοικητικός έλεγχος, που διενεργείτο από μεικτό κλιμάκιο ελέγχου του ΓΕΔΔ με τη συμμετοχή επιθεωρητών από τον ΓΕΔΔ και το ΣΕΕΔΔ, δεν θα μπορούσε να αποσκοπεί στην παρακώλυση της ποινικής διαδικασίας παρά μόνον στην υποβοήθησή της".

  Ολόκληρη η απάντηση

  Η επιστολή της κας Παπασπύρου, αυτούσια, έχει ως εξής:

  "Σχέση ποινικής διαδικασίας και διοικητικού ελέγχου

  Η διεξαγωγή της ποινικής προδικασίας και η διενέργεια διοικητικού ελέγχου αποτελούν ανεξάρτητες, αυτοτελείς και διακριτές διαδικασίες, οι οποίες αποσκοπούν στην απόδοση διαφορετικών ευθυνών. Στη μεν ποινική προδικασία αναζητώνται και αποδίδονται ποινικές ευθύνες, στο δε πλαίσιο του διοικητικού ελέγχου αναζητώνται και αποδίδονται διοικητικές (πειθαρχικές, δημοσιονομικές κ.α.) ευθύνες, καταδεικνύονται φαινόμενα κακοδιοίκησης και προτείνονται τα οικεία μέτρα καταπολέμησης αυτών. Σημείο τομής των ως άνω δύο διαδικασιών αποτελεί το άρθρο 43 παρ.1 εδ. τελευταίο ΚΠοινΔ, ως ισχύει, κατά το οποίο "Αν έχει προηγηθεί ένορκη διοικητική εξέταση ή υπάρχει πόρισμα ή έκθεση ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή Σώματος ή Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Ελέγχου των φορέων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3074/2002 (Α` 296) και προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί η ποινική δίωξη, μπορεί να μην ενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση". Ως εκ τούτου, όπως θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, η ολοκλήρωση της μίας διαδικασίας δεν επάγεται άνευ ετέρου και την τελείωση της άλλης.

  Όσον αφορά δε, τη δήθεν συντονισμένη προσπάθεια παρέμβασης στην ποινική εξέλιξη της υπόθεσης της πυρκαγιάς στο Μάτι, ως εκ περισσού αναφέρεται καθ’ ότι αυτονόητο, ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών, δεν θα επέτρεπε την οιαδήποτε παρεμβολή οιουδήποτε στην άσκηση των καθηκόντων τους. Συνεπώς, παρά τα περί του αντιθέτου προβαλλόμενα από τα Μ.Μ.Ε, ο διοικητικός έλεγχος, που διενεργείτο από μεικτό κλιμάκιο ελέγχου του ΓΕΔΔ με τη συμμετοχή επιθεωρητών από τον ΓΕΔΔ και το ΣΕΕΔΔ, δεν θα μπορούσε να αποσκοπεί στην παρακώλυση της ποινικής διαδικασίας παρά μόνον στην υποβοήθησή της και στην ουσιαστική απόδοση της δικαιοσύνης, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται η σχετική ποινική διαδικασία.

  Διοικητικός έλεγχος για την πυρκαγιά στο Μάτι - συγγραφή πορίσματος από Ειδικούς Επιθεωρητές - ρόλος Γ.Ε.Δ.Δ.

  Εισαγωγικά αναφέρεται ότι τα πορίσματα των διοικητικών ελέγχων συντάσσονται, εκδίδονται και υπογράφονται από ειδικούς επιθεωρητές και όχι από τον/την Γ.Ε.Δ.Δ., λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μόνος ρόλος που επιτελούσε ο/η Γ.Ε.Δ.Δ., ως επικεφαλής του Γραφείου είναι η έκδοση των οικείων εντολών ελέγχου, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, και η διαβίβαση των προμνησθέντων πορισμάτων στις αρμόδιες αρχές.

  Στην υπό κρίση υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, διενεργείτο διοικητικός έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο ελέγχου του ΓΕΔΔ με τη συμμετοχή επιθεωρητών από τον ΓΕΔΔ και το ΣΕΕΔΔ. Η σχετική εντολή ελέγχου εξεδόθη στις 6.9.2018, οπότε και το μεικτό κλιμάκιο αποτελείτο αν δεν απατώμαι από 3 ή 4 άτομα, ακολούθησαν δύο τροποποιητικές αυτής και η τελική σύνθεση έγινε στις 20.5.2019, ενόψει και της αύξησης των απασχολούμενων στον ΓΕΔΔ επιθεωρητών και της αντίστοιχης αύξησης των μετεχόντων στο Μεικτό Κλιμάκιο. Αντικείμενο του ελέγχου αποτέλεσαν εννέα φορείς του Δημοσίου, και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα- ΕΣΚΕ, η Περιφέρεια Αττικής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι Δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Αθηναίων και Πεντέλης. Επιτόπιες επισκέψεις του κλιμακίου στους εν λόγω φορείς πραγματοποιούνταν από τις 25.9.2018, ήτοι λίγες ημέρες μετά την έκδοση της οικείας εντολής ελέγχου, έως και τον Δεκέμβριο του αυτού έτους. Ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων φορέων, το πολυσχιδές και δυσερμήνευτο εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο καθώς και η καθυστέρηση που σημείωσαν οι ως άνω υπηρεσίες στην αποστολή των ζητουμένων από το κλιμάκιο εγγράφων κατέστησαν δυσχερή την περαίωση της διαδικασίας διοικητικού ελέγχου. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι κατόπιν μεγάλων καθυστερήσεων από τις αντίστοιχες υπηρεσίες στην αποστολή των εγγράφων ή ακόμη και άρνησης ορισμένων εξ αυτών, τα τελευταία έγγραφα εστάλησαν μόλις τον Μάιο του 2019. Ειδικότερα αναφέρεται η περίπτωση της Πυροσβεστικής, που αρνήθηκε αρχικά να χορηγήσει τα σχετικά έγγραφα επικαλούμενη την εκκρεμούσα προκαταρκτική εξέταση. Κατόπιν σχετικών και συνεχών αιτημάτων του Γραφείου Γ.Ε.Δ.Δ. και την ύπαρξη αλληλογραφίας μεταξύ των υπηρεσιών, ορισμένα εκ των ζητηθέντων εγγράφων απεστάλησαν τελικά, αλλά με μεγαλη καθυστέρηση. Ωστόσο, παρά τις προμνησθείσες δυσκολίες, η διενεργούμενη διοικητική έρευνα προχώρησε, δοθέντος του ότι οι ειδικοί επιθεωρητές του κλιμακίου είχαν αρχίσει, κατά τον χρόνο της αποχώρησής μου από την υπηρεσία, τη συγγραφή της οικείας έκθεσης.  

  Συνάγεται ευχερώς από τα ανωτέρω ότι ο διοικητικός έλεγχος για την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι διενεργήθηκε (και συνεχίζει να διενεργείται εικάζω) κατά τα οριζόμενα στον νόμο, με συνέπεια και υπευθυνότητα  από τους υπηρετούντες τότε στο Γραφείο του Γ.Ε.Δ.Δ. και ήδη στην Ε.Α.Δ., αποσκοπώντας στη διερεύνηση και απόδοση διοικητικών ευθυνών στους υπαιτίους και τις υπηρεσίες, αποτελώντας τον μηχανισμό επιβολής απάντησης της οργανωμένης κοινωνίας για τις οικείες διοικητικές παραβάσεις".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ