Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουλ-2020 12:11

  Η Τουρκία υπονομεύει ρωσικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

  Η Τουρκία υπονομεύει ρωσικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε δύο περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξέδωσε και σχετική Navtex, αφορά η Navtex που εξέδωσε παράτυπα η Τουρκία, ενώ η Ρωσία έχει αποταθεί –όπως πάντα πράττει– στην Κυπριακή Δημοκρατία που έχει την αρμοδιότητα για δέσμευση των θαλάσσιων περιοχών.. 

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το philenews.com η τουρκική Navtex 0982/20 που εκδόθηκε στις 23 Ιουλίου για ασκήσεις με ρουκέτες την 18η Αυγούστου σε περιοχή δυτικά της Κύπρου και κοντά στο Καστελόριζο, είναι παράτυπη και εκδόθηκε χωρίς δικαιοδοσία. Προφανώς, λόγω και της κρίσης κοντά στο Καστελόριζο, εκλήφθηκε ως τουρκική άσκηση, ωστόσο διασταυρωμένες πηγές του philenews αναφέρουν ότι πρόκειται για ρωσικές ασκήσεις.

  Αφορά αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας, που θα γίνουν σε δύο περιοχές, δυτικά και νοτιοανατολικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης της Κύπρου, που είχε εκδώσει την ίδια μέρα τη σχετική Navtex.

  Η κυπριακή Navtex, εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε όπως πάντα από τη Ρωσία στις διεθνώς αναγνωρισμένες υπεύθυνες για την περιοχή Αρχές, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία.  

  Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ρωσία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στον καθορισμό της περιοχής των εν λόγω ασκήσεων. Οι συντεταγμένες του βόρειου και δυτικού άκρου της περιοχής που δεσμεύτηκε συμπίπτουν με τα όρια της περιοχής ευθύνης της Κύπρου (είναι τα ίδια με αυτά του FIR Λευκωσίας) με τρόπο που πολύ ευδιάκριτα να μην περιλαμβάνουν περιοχές ευθύνης της Τουρκίας αλλά ούτε και της Ελλάδας.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αντιδρά με τον τρόπο αυτό σε ρωσικές ασκήσεις εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως μέρος της προσπάθειάς της να "γκριζάρει" τις περιοχές που διεκδικεί εκδίδει παράτυπες Navtex αφήνοντας να νοηθεί ότι η Ρωσία απευθύνθηκε στην Τουρκία για την έκδοσή τους (άρα αναγνωρίζει την περιοχή ως τουρκικής ευθύνης), χωρίς αυτό να ισχύει.

  Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης, είχε εκδώσει στις 23 Ιουλίου την Navtex  269/20 για ασκήσεις με ρουκέτες στην περιοχή δυτικά της Κύπρου στα όρια (που επικαλύφθηκε παράτυπα και από την τουρκική Navtex) στις 18 Αυγούστου. Με την ίδια Navtex δεσμεύεται μεγάλη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου και εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας, παράλληλα με τις ακτές της Συρίας, επίσης για ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις με ρουκέτες, στις 6, 14 και 27 Αυγούστου. 

  Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και αντίστοιχες Notam για περιορισμούς σε πτήσεις κάτω των 6.600 ποδών στις ίδιες περιοχές και μέρες διεξαγωγής των ρωσικών αεροναυτικών ασκήσεων.

  ΠΗΓΗ: philenews.com

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ