Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουλ-2020 16:06

  Επισφαλή δάνεια ΤΤ: Προς απαλλαγή κατηγορούμενων για βαριές κατηγορίες

  Επισφαλή δάνεια ΤΤ: Προς απαλλαγή κατηγορούμενων για βαριές κατηγορίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απαλλάσσονται οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την κατηγορία της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.  Συνεχίζεται ωστόσο η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της απάτης.

  Ειδικότερα, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405) η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Κατά συνέπεια έπαυσε ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.

  Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεσή του για τη συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

  Η άποψη της προέδρου, η οποία σημειώνεται ότι μειοψήφισε, ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης.

  Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου όσον αφορά το αδίκημα της απάτης και όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται και για αυτό.

  Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αφορά δάνεια που δόθηκαν κατά  την περίοδο 2008-2010, τα οποία φέρονται  να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα στελέχη της που τα ενέκριναν  δεν είχαν μεριμνήσει, κατά το κατηγορητήριο, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και κατηγορούνται 35 πρόσωπα.

  Οι κατηγορούμενοι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμφθηκαν να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούσαν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ