Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουλ-2020 08:16

  Αποκάλυψη: Το πόρισμα Παπασπύρου –που παρά λίγο να μπλοκάρει την δικαστική έρευνα– δεν παραδόθηκε ποτέ

  Αποκάλυψη: Το πόρισμα Παπασπύρου –που παρά λίγο να μπλοκάρει την δικαστική έρευνα– δεν παραδόθηκε ποτέ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα αποφασιστικό βήμα προς την απόδοση βαρύτερων ποινικών ευθυνών κάνει, για δεύτερη φορά, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, που χειρίζεται την ογκώδη δικογραφία για την τραγωδία στο Μάτι. Λίγες μέρες μετά την απόρριψη του πρώτου αιτήματός του για την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, επανέρχεται επικαλούμενος και τις αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα Λιότσιου για όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο Μάτι.

  Η διατύπωσή του μάλιστα δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες καθώς αναφέρει ξεκάθαρα πως "…σε κάθε περίπτωση έχουν προκύψει και νέα στοιχεία που δικαιολογούν τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή καθώς και του αδικήματος της έκθεσης από την οποία προκλήθηκαν στους παθόντες βαριές σωματικές βλάβες".

  Έχει όμως πιθανότητες αυτή τη φορά η ανακριτική πρόταση να γίνει αποδεκτή από την Εισαγγελία; Υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων για την τότε ηγεσία και για τα εναέρια μέσα που έμειναν καθηλωμένα ενώ θα έπρεπε να σπεύσουν, πιθανόν έχει. Συνυπολογίστε πως ο εισαγγελέας Σπυρόπουλος, που ήδη έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά επ' αυτού (ήταν ένας από τους εισαγγελείς οι οποίοι άσκησαν τη δίωξη για πλημμελήματα) απουσιάζει άρα η δικογραφία θα χρεωθεί σε άλλον εισαγγελικό λειτουργό.

  Το πόρισμα Παπασπύρου

  Σε όλα αυτά έρχεται μια ακόμα αποκάλυψη να θυμίσει πώς εκτυλίχθηκε αυτή η τραγική ιστορία. Σύμφωνα με αυτή η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μάρη Παπασπύρου, που αποχώρησε από τη θέση της τον περασμένο Αύγουστο μετά από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στη νεοσύστατη Αρχή Διαφάνειας, δεν παρέδωσε ποτέ πόρισμα για τις διοικητικές ευθύνες (Περιφέρειας και άλλων υπηρεσιών) στην τραγωδία στο Μάτι.  Δηλαδή 13 μήνες –τότε– από την τραγωδία, πόρισμα δεν υπήρξε. Από τότε βέβαια έχει περάσει άλλος ένας χρόνος και το πόρισμα δεν έχει παραδοθεί ακόμα. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, εξηγώντας την καθυστέρηση,  αυτό που υπήρχε πέρυσι το καλοκαίρι και παραλήφθηκε ήταν ουσιαστικά "τίποτα"! Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως δεν υπήρχε ούτε καν σχέδιο πορίσματος τον περασμένο Αύγουστο και ουσιαστικά η αξιολόγηση ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, δυο χρόνια μετά την τραγωδία.

  Σημασία

  Το συγκεκριμένο θέμα όμως έχει σημασία για έναν επιπλέον λόγο και όχι τόσο για τη γνωστή παθογένεια της δημόσιας διοίκησης να επιταχύνει τους ρυθμούς απόδοσης διοικητικών ευθυνών. Γιατί αυτό το περιβόητο πόρισμα ήταν η αιτία για να ξεσπάσει το Φθινόπωρο του 2018 μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου και της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου με επίκεντρο το εν λόγω πόρισμα και την εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης για τις ποινικές ευθύνες των αρμοδίων στο Μάτι.

  Συγκεκριμένα ήταν την περίοδο που είχε παραδώσει το πόρισμά του ο πραγματογνώμονας Λιότσος και ο εισαγγελέας προχωρούσε στην αξιολόγηση οδεύοντας προς την απαγγελία κατηγοριών.  Με έγγραφό της η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε από τον κ. Ζαγοραίο να περιμένει το πόρισμα διοικητικής εξέτασης την οποία διενεργούσε από τις αρχές Σεπτεμβρίου η κ. Παπασπύρου. Η ενέργεια τότε θεωρήθηκε από πολλούς ως σχεδόν πρωτόγνωρο γεγονός, να περιμένει δηλαδή η ποινική έρευνα την τυχόν απόδοση πειθαρχικών ευθυνών. Επίσης γιατί κάτι τέτοιο έριχνε στα σκουπίδια και την εντολή "κατεπείγουσας έρευνας" όπως είχε διατυπωθεί.

  Καταγγελίες για μπλοκάρισμα

  Μάλιστα υπήρξαν σφοδρές επικρίσεις ακόμα και για επιχείρηση μπλοκαρίσματος της έρευνας, που διαψεύστηκαν βέβαια σε υψηλούς τόνους, τότε,  από την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό. Η κα Δημητρίου, δυο ημέρες μετά έστειλε νεότερη παραγγελία με την οποία ουσιαστικά ανέφερε πως "παρεξηγήθηκε" η προηγούμενη. Όπως ανέφερε, εννοούσε με την προηγούμενη παραγγελία, πως θα έπρεπε ο εισαγγελέας Ζαγοραίος, να αναζητήσει "κάποια στιγμή" το πόρισμα Παπασπύρου για τον πειθαρχικό έλεγχο και όχι να σταματήσει την έρευνα. Την επομένη ο εισαγγελέας Ζαγοραίος, προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση "κάλυψής της" μιλώντας ευθέως για παρεξήγηση της πρώτης παραγγελίας και χαρακτηρίζοντας άδικα όσα λέγονταν περί "αναδίπλωσης" και παρεμβάσεως.

  Αρχές Οκτωβρίου μάλιστα η κα Δημητρίου με επιστολή της προς του πληγέντες έκανε λόγο "για την ακλόνητη θέληση και απόλυτη στάση μας σχετικά με την άμεση περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης και την απόδοση των ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν…".

  Δύο χρόνια

  Είναι αντιληπτό λοιπόν τι θα γινόταν αν πράγματι ο εισαγγελέας περίμενε τότε το πόρισμα της διοικητικής έρευνας της κας Παπασπύρου και δεν προχωρούσε ακάθεκτος στην κατά την κρίση του ορθή πορεία της έρευνας. Η πρώην επιθεωρήτρια κ. Παπασπύρου έφυγε από τη θέση της στις 7 Αυγούστου 2019 (σχεδόν ένα χρόνο μετά) αλλά πόρισμα δεν παραδόθηκε. Και ακόμα το περιμένουμε…  

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Μάτι: Νέο αίτημα για αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακούργημα

  * Υπόθεση Μάτι: Τρεις φορές έχει καταθέσει ο Λιότσιος για τις απειλές

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ