Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 22:26

  Τη "βαθιά ανησυχία" για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ

  Τη "βαθιά ανησυχία" για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη "βαθιά ανησυχία" σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως, "ενός μοναδικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς" σε τζαμί, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  "Η προστασία των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι χρέος όλων μας και προς τούτο πρέπει να υπάρξει ένα παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του Μνημείου της Αγίας Σοφίας", επισημαίνει στην ανακοίνωση η Σύγκλητος και τονίζει ότι το ΕΚΠΑ θα θέσει το ζήτημα αυτό σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχει.

  Στην ανακοίνωση της Συγκλήτου αναφέρεται: "Από το 1934 ο Ναός της Αγίας Σοφίας λειτουργεί ως Μουσείο, μετά από σχετικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα σε αυτό το Μνημείο, ως Μουσείο πλέον, να αποτελέσει πόλο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ενώνει πολιτισμούς, μακριά από πολιτικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς που "εργαλειοποιούν" Μνημεία και καταπατούν Διεθνείς Συμβάσεις και κάθε έννοια Δικαίου. Το 1985 ο Ναός της Αγίας Σοφίας εντάσσεται στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως Μουσείο".

  Το πανεπιστήμιο Αθηνών έχει μακρά πορεία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και μάλιστα, πρόσφατα ίδρυσε το Κέντρο Αριστείας Αξιοποίησης της Ορθόδοξης Κληρονομιάς και του Διαθρησκειακού Διαλόγου. Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Φορείς, τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς για τα Μνημεία Πολιτισμού, να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε "να διασφαλιστεί η προστασία και ο χαρακτήρας του Μνημείου του Ναού της Αγίας Σοφίας και όλων όσων αυτό εκπροσωπεί στη σύγχρονη πολυπολιτισμική διεθνή πραγματικότητα".

  Κάλεσε επίσης την παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα "να αναδείξει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη διχαστική πολιτική απόφαση τόσο στον διάλογο μεταξύ των θρησκειών όσο και στη γενικότερη προσπάθεια διαπολιτισμικής κατανόησης".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Νέο μουσείο ιδρύεται κοντά στην Αγία Σοφία

  * Δένδιας: Παγίδα αν γίνει η Αγία Σοφία ελληνοτουρκικό θέμα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ