Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 12:51

  Επανέρχεται η ενημέρωση για τα ζητήματα της πανδημίας

  Επανέρχεται η ενημέρωση για τα ζητήματα της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με στόχο να στείλει μηνύματα εντατικών ελέγχων για την πανδημία, θέτοντας, παράλληλα, φρένο στην εσωτερική χαλάρωση, η κυβέρνηση επαναφέρει την ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η βελτίωση των δεικτών της επιδημίας στη Σουηδία ανοίγει το δρόμο για πτήσεις από τη χώρα στις 20, αντί για τις 22 Ιουλίου, που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

  "Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά", ανέφερε ο κ. Πέτσας. 

  Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. "Μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών. Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με  αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό, επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Συγκεκριμένα, παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση. Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων, εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR). Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα οκτώ κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των τεστ. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα", τόνισε ο κ. Πέτσας. Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως η κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας, εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού. Ποιος είναι αυτός; Ο εφησυχασμός.

  "Η χαλάρωση που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, σύσκεψη συναρμόδιων Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. Είναι ανάγκη -όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα:  Ότι για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι, με ένα δεύτερο κύμα, είναι επιτακτική ανάγκη, να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να σταλεί παντού το μήνυμα: Ότι οι έλεγχοι γίνονται όπου χρειάζεται και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η Νομοθεσία.  Το πλαίσιο  που υπάρχει είναι επαρκές, αλλά απαιτείται πιστή εφαρμογή του. Για το σκοπό αυτό, δόθηκε εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων και εφαρμογής των προβλεπόμενων χωρίς εκπτώσεις. Ιδίως, στους τομείς που αφορούν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους εργαζόμενους και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων", είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Η κυβέρνηση πατάει… φρένο στον εσωτερικό εφησυχασμό για τον κορονοϊό

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ