Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 13:05

  Γεραπετρίτης: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πάρουν τα αναδρομικά όσοι τα δικαιούνται

  Γεραπετρίτης: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πάρουν τα αναδρομικά όσοι τα δικαιούνται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πάρουν τα αναδρομικά, μετά την απόφαση του ΣτΕ, όλοι οι συνταξιούχοι που τα δικαιούνται, όπως ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι", ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι "πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία ρύθμιση, η οποία θα καταλαμβάνει κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και όχι μόνον εκείνων οι οποίοι προσέφυγαν και αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει. Θα εντάξουμε τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ μέσα στη γενικότερη δημοσιονομική στρατηγική, θέλουμε να στηρίξουμε και θα στηρίξουμε τους συνταξιούχους αλλά θα επιχειρήσουμε και μία πολύ μεγάλη στήριξη σε άλλες κατηγορίες, ιδίως τους νέους εργαζομένους, τις επόμενες γενιές, ώστε να δημιουργήσουμε ένα θετικό ισοζύγιο και για τα μελλούμενα".

  Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 31 Ιουλίου και εκείνη θα αποφασίσει εάν θα παραπεμθεί ή όχι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

  "Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση υπάρχει πόρισμα που στοιχειοθετεί ένα αδίκημα, το οποίο δεν συνδέεται με διαφθορά, όπως είχαμε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τουλάχιστον μετά τη Μεταπολίτευση αλλά με έναν πυλώνα πολιτειακό, που είναι η συγκρότηση ενός κυκλώματος παράλληλης δομής εξουσίας, η οποία ασκούσε επιρροή στις υπόλοιπες λειτουργίες, άρα δικαιοπολιτικά, αδικήματα τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας σημασίας και απαξίας για το πολίτευμα. Αδικήματα, τα οποία έχουν τελεστεί θα πρέπει να διερευνούνται, τα αδικήματα πολιτικών προσώπων θα πρέπει να διερευνούνται με έναν πιο τεχνικό ποιοτικό χαρακτήρα και όχι με πολιτική επιχειρηματολογία", επισήμανε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι "η προανακριτική επιτροπή, σε αυτό το επίπεδο, κινήθηκε με απόλυτη θεσμική ακεραιότητα, το πόρισμα είναι πολύ ισορροπημένο και δεν εκτραχύνθηκε σε έναν τοξικό πολιτικό λόγο, δεν φθάσαμε στο σημείο να παραπέμπονται άλλα πρόσωπα, για τα οποία δεν στοιχειοθετήθηκαν με απόλυτο βαθμό οι κατηγορίες και περιορίστηκε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης".

  Ερωτηθείς για τη συνάντηση στο Βερολίνο, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: "Ο πρωθυπουργός έχει πει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να έχουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Η Ελλάδα προσέρχεται πάντοτε και είναι ανοικτή στον διάλογο με την Τουρκία, από την άλλη πλευρά είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία απολύτως παραχώρηση σε θέματα τα οποία είχε διατυπώσει πολύ αυστηρή θέση".

  "Σε υπηρεσιακό επίπεδο, θα πρέπει πάντοτε να υπάρχουν συνομιλίες και πάντοτε υπήρχαν. Αυτού του οι είδους οι συναντήσεις δεν προαναγγέλλονται, αλίμονο εάν συνέβαινε αυτό και η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που έγινε στη Γερμανία και στην ατζέντα της οποίας υπήρχε το θέμα των ελληνοτουρκικών", πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

  Πέτσας: Οριζόντια πολιτική απόφαση

  Για το ζήτημα των αναδρομικών τοποθετήθηκε σε συνέντευξή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

  Μέσω των ερτζιανών (Real fm) ο κ. Πέτσας ερωτηθείς κατά πόσο θα εφαρμοστεί η απόφαση, όχι μόνο για αυτούς που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αλλά σε όλους, είπε πως "θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας έχοντας ως προσανατολισμό μια οριζόντια πολιτική απόφαση, η οποία θα στέλνει ένα μήνυμα στους συνταξιούχους που βλέπουν την απόφαση του ΣτΕ, να μην ασκήσουν ένδικα μέσα, να μην προσφεύγουν στους δικηγόρους. Έχουν περιθώριο. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα παραγραφής και μπορούν να περιμένουν την οριστική τοποθέτηση της Κυβέρνησης”.

  Προσέθεσε δε ότι "Επιφυλαχτήκαμε να δούμε το εύρος των χρημάτων που θα χρειαστεί να σηκώσει ο κρατικός Προϋπολογισμός. Γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια χρονιά που υπάρχει μια οικονομική δυσπραγία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα έσοδα πέφτουν και οι δαπάνες αυξάνονται. Το αν οι επιστροφές θα γίνονται σε μία ή σε περισσότερες δόσεις, είναι ένα θέμα που θα περιλαμβάνεται στην ανακοίνωσή μας”.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ