Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουλ-2020 16:44

  "Θωράκιση" της Θράκης η εξόφληση επιδοτήσεων που είχαν παγώσει το 2015

  "Θωράκιση" της Θράκης η εξόφληση επιδοτήσεων που είχαν παγώσει το 2015
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Στόχος είναι η υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική μεγέθυνση, ώστε να δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα, και στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θράκη,  ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων ρύθμιση με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα επιχειρήσεων -κυρίως στην Θράκη- δικαιούχων επιδότησης. Το μέγεθος του προβλήματος επισήμαναν με διθυραμβικές τοποθετήσεις για την ιδιαίτερη σημασία της Θράκης στα εθνικά θέματα,  βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Καιρίδης καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, παρ’ ό,τι εκλέγεται στον βόρειο τομέα της Αθήνας.

  "Ζήτησα να πάρω τον λόγο στην Ολομέλεια, για να στηρίξω και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις την πολύ σημαντική τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση και να συγχαρώ προσωπικά τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα, για την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε στην αντιμετώπιση ενός χρονίζοντος προβλήματος που αφορά τη μείζονος σημασίας, εθνικής σημασίας περιοχή, που είναι η Θράκη. Εγώ δεν είμαι Βουλευτής Θράκης. Είμαι Βουλευτής Αθηνών, αλλά πιστεύω ότι η Θράκη αφορά όλους εμάς τους Έλληνες" τόνισε ο κ. Καιρίδης. "Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε την Θράκη μόνο την ώρα της ελληνοτουρκικής κρίσης, όπως για παράδειγμα είχαμε πρόσφατα στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά να έχει μία διαχρονική φροντίδα και πρόνοια της ελληνικής πολιτείας στον ευαίσθητο αυτό χώρο".

  Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας με την εν λόγω ρύθμιση σε τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν επιχειρήσεις κυρίως στη Θράκη. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων των δικαιούχων επιχειρήσεων έως 31-12-2015, οι οποίες δεν είχαν καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ (επιδότηση 12% μισθολογικού κόστους) για μία πενταετία μέσω της διενέργειας συμψηφισμού με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του δημοσίου, όπως είναι οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον συμψηφισμό των απαιτήσεων όσων εκ των δικαιούχων έχουν ασκήσει ένδικο βοήθημα ή μέσο για τη διεκδίκηση των ποσών αυτών είναι η προηγούμενη παραίτησή τους από αυτό. Με τη ρύθμιση αυτή στηρίζεται η βιωσιμότητα των εν λόγω επιχειρήσεων και ενισχύεται η οπτική τους.

  Στην τροπολογία αναφέρθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ Αν. Δημοσχάκης και Ευρ. Στυλιανίδης.

  "Υπενθυμίζω ότι η επιδότηση εργασίας 12% των επιχειρήσεων της Θράκης ήταν μία ενίσχυση θεσμοθετημένη από το 1976, όπως εξελίχθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, πλην αυτών που ευτυχώς απήλθαν" τόνισε ο κ. Δημοσχάκης. "Ωστόσο έπαψε να καταβάλλεται, έστω και καθυστερημένα, στις επιχειρήσεις της περιοχής το πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι επιχειρήσεις εν τοις πράγμασι δήλωναν την εν λόγω ενίσχυση στους ισολογισμούς τους, κατέβαλαν τον φόρο και εισέπρατταν σε ένα εύλογο βάθος χρόνου τα αναλογούντα ποσά χωρίς ποτέ να συμπληρωθεί η πενταετία παραγραφής των χρωστούμενων του κράτους προς τα φυσικά πρόσωπα και όχι μόνο. Ωστόσο, παρ’ όλες τις καθυστερήσεις αυτές το κράτος καταστεί υπερήμερο στην καταβολή των οφειλομένων με ευθύνη μόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε η αναιρεθείσα από την Κομισιόν τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού κ. Σταθάκη ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι επιχειρήσεις κατέφυγαν σε κοστοβόρα ένδικα μέσα, υπέστησαν  μεγάλη ταλαιπωρία και χαρακτηρίζεται δικαιολογημένος ο θυμός προς το κράτος. Σήμερα αυτή η αδικία αποκαθίσταται. Δίνεται ανάσα ζωής στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα αποκαθίσταται το αίσθημα της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και των εργαζομένων έναντι του κράτους".

  Ενώ ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως οι επιχειρήσεις που δεν χρωστούν, θα έχουν την δυνατότητα να συμψηφίσουν μελλοντικές οφειλές. Οι βουλευτές εξήραν επίσης την πρόταση του Πρωθυπουργού για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής  για την ανάπτυξη της Θράκης επισημαίνοντας ότι η κατάργηση,  του παλαιού τύπου κρατικών ενισχύσεων, συνοδεύεται από την υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής φιλοσοφίας, το περιεχόμενο της οποίας θα προσδιοριστεί διακομματικά από τη νέα Διακομματική Επιτροπή που όρισε ο Πρωθυπουργός για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Θράκης υπό την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

  Μ. Νταλιάνη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ