Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 19:15

  Δίκη για τη "μαφία των φυλακών": Καταδίκες αλλά και ελαφρυντικό για τον Παν. Βλαστό

  Δίκη για τη "μαφία των φυλακών": Καταδίκες αλλά και ελαφρυντικό για τον Παν. Βλαστό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σε καταδίκες από 30 μήνες φυλάκιση έως 20 χρόνια κάθειρξη κατέληξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για την υπόθεση της αποκαλούμενης "μαφίας" των φυλακών Κορυδαλλού  μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία.

  Το δικαστήριο καταδίκασε μεν 12 άτομα , πλην αθώωσε 14 κατηγορουμένους είτε γιατί δεν προέκυψε η συμμετοχή τους στο κύκλωμα είτε γιατί οι πράξεις που τους αποδόθηκαν είχαν υποπέσει σε παραγραφή.   

  Το κύκλωμα είχε αποκαλυφθεί   από την εξαδέλφη  του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, Λίτσα  Βλαστού, η οποία με τη μαρτυρία της βοήθησε τις αρχές να φτάσουν στην άκρη του νήματος. Οι καταδικασθέντες Κρίθηκαν  ένοχοι,  κατά περίπτωση, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκβιάσεις , εκρήξεις κλπ.

  Στη δράση του κυκλώματος αποδόθηκαν μεταξύ άλλων  η επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως Τρικάλων Σοφίας Πετράκη, της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή, που δίκασε την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου (Βλαστός - Σκαφτούρος ήταν επίσης κατηγορούμενοι)  καθώς και οι εκρήξεις στο σπίτι του Γιάννη Σμπώκου και σε αυτό της αδελφής του. Οι επιθέσεις στην οικογένεια Σμπώκου, όπως είχε αποκαλύψει η Λίτσα, ήταν προκειμένου να  υποκύψει ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών   στον εκβιασμό τους  και να τους δώσει χρήματα που πίστευαν ότι είχε από μίζες των εξοπλιστικών.

  Καταδίκες και αναστολές

  Στο κεντρικό προσωπο της υπόθεσης Παναγιώτη Βλαστό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς,  αφού  τα τελευταία χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα παράπτωμα μέσα στη φυλακή  ενώ παρακολούθησε  και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

  Στον συγκατηγορούμενό του Γιάννη Σκαφτούρο το δικαστήριο επέβαλλε ποινή κάθειρξης 16 ετών.

  Στην Λίτσα Βλαστού  η οποία  "εξυπηρετούσε" τον εξάδελφό της  μέχρι που αυτός στράφηκε εναντίον της  κατηγορώντας την ότι του "έφαγε" 1,5 εκ. ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου,  επιβλήθηκε    κάθειρξη 14 ετών λόγω του ότι της αναγνωρίστηκε  η συμβολή της  στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

  Σε όλους , πλην του Παναγιώτη Βλαστού, χορηγήθηκε ανασταλτικό στην έφεση ενώ  το δικαστήριο απάλλαξε 14 κατηγορούμενους είτε γιατί δεν προέκυψε η συμμετοχή τους στο κύκλωμα είτε γιατί οι πράξεις που τους αποδόθηκαν είχαν υποπέσει σε παραγραφή. Μεταξύ των αθωωθέντων ήταν και  η μία εκ των δικηγόρων του Παναγιώτη Βλαστού, Αδαμαντία Αγγελέτου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ