Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιουλ-2020 13:08

  Ανοίγουν τα σύνορα με τη Βρετανία από τις 15 Ιουλίου

  Ανοίγουν τα σύνορα με τη Βρετανία από τις 15 Ιουλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Και επίσημα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το άνοιγμα των συνόρων με την Βρετανία από τις 15/07, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικές πληροφορίες του Capital.gr. Το ίδιο πάντως δεν θα συμβεί ακόμα για την Σουηδία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέλιος Πέτσας.

  Με αφορμή τα φαινόμενα συγχρωτισμού ο κ. Πέτσας τόνισε εκ νέου ότι άπαντες πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και κυρίως τις αποστάσεις. "Εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε" ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

  Υπενθυμίζεται πως η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, μετά τη Γερμανία, για τον ελληνικό τουρισμό, το άνοιγμα της οποίας κρίνεται από τους επιχειρηματίες του χώρου πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της φετινής σεζόν και την πορεία των εσόδων. Τα νούμερα το αποδεικνύουν: μόνο την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα. Μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ έδειξε επίσης πως το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.

  Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών τουριστών ήταν 733 ευρώ, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση 84 ευρώ, η μέση διάρκεια παραμονής 8,7 ημέρες και οι top-3 προορισμοί στην Ελλάδα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κως και Ρόδος περιλαμβάνονται στους προορισμούς με μεγάλη εξάρτηση από τη βρετανική παρουσία.

  Υπενθυμίζεται πως ακόμη δεν επιτρέπονται οι πτήσεις από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δύο αγορές που είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν. Από τις δύο αυτές χώρες και τη Μεγάλη Βρετανία μπήκαν την προηγούμενη χρονιά στο τουριστικό "καλάθι" περίπου 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 18,2 δισ. που ήταν οι εισπράξεις. Από τις ΗΠΑ, την τρίτη σε σειρά σημαντικότερη αγορά, πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. επισκέπτες, αφήνοντας 1,18 δισ. συνολικά. Οι Ρώσοι τουρίστες (583 χιλιάδες το 2019) άφησαν πέρσι 433 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται πως οι επιχειρηματίες του χώρου δεν αναμένουν φέτος περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, και αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οι απώλειες είναι μεγάλες καθώς πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού τα έσοδα αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,5 δισ. τουλάχιστον σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ