Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Ιουλ-2020 08:17

  Τον Αθ. Ράντο προτείνει η Ελλάδα για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΕ

  Τον Αθ. Ράντο προτείνει η Ελλάδα για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα κεφάλαιο κλείνει, συνεπώς ένα άλλο ανοίγει. Όσο δύσκολο κι αν είναι να εγκαταλείπεις την τήβεννο του δικαστή του Συμβουλίου Επικρατείας μετά από 42 χρόνια , έχοντας υπηρετήσει έως και την κορυφή της ιεραρχίας, νομοτελειακά θα ερχόταν κι αυτή η στιγμή. 

  Για τον Αθανάσιο Ράντο, έναν δικαστή με το "Δ" κεφαλαίο όπως λένε οι υπηρετούντες την νομική επιστήμη, ήταν προφανώς πολύ πιο δύσκολο δεδομένου ότι ο ίδιος είπε πως "…δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάτι που είναι σπίτι σου, δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάποιους, που είναι η οικογένεια σου, κάτι που επί 42 χρόνια υπήρξε η ζωή σου".

  Η ζωή όμως συνεχίζεται και αυτό που ακουγόταν ως πληροφορία την  περασμένη Παρασκευή στο ΣτΕ όταν έγινε μια τελετή για να τιμηθεί ο Αθ. Ράντος που αποχώρησε χθες από την προεδρία του Συμβουλίου Επικρατείας, τελικά επιβεβαιώνεται. Θα είναι, όπως όλα δείχνουν ο επόμενος γενικός Εισαγγελέας της ΕΕ.

  Η συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε σήμερα η Ελλάδα να είναι η χώρα (μετά την αποχώρηση της Βρετανίας) η οποία θα προτείνει το πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση του γενικού του εισαγγελέα και μάλιστα δυο φορές. Η πρώτη θητεία (λόγω αποχώρησης της Βρετανίας) θα ισχύσει έως  στις 6 Οκτωβρίου 2021. Όμως η "συνδιάσκεψη – των χωρών- συμφωνεί επίσης ότι η Ελλάδα θα προτείνει την ανανέωση αυτής της θητείας για περίοδο έξι ετών, δηλαδή από την 7η Οκτωβρίου 2021 έως την 6η Οκτωβρίου 2027".

  17 υποψήφιοι

  Για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα είχε γίνει σχετική προκήρυξη στις 12 Φεβρουαρίου και υπέβαλαν αίτηση 17 υψηλής ποιότητας δικαστές, καθηγητές και δικηγόροι. Στην τελική τριάδα επελέγησαν ο  Δημήτριος Γρατσίας, σύμβουλος επικρατείας και δικαστής στο Γενικό Δικαστήριο (από τις 25 Οκτωβρίου 2010) , ο Παναγιώτης Τριδήμας Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Southampton, και ο Αθανάσιος Ράντος.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λοιπόν η τελική επιλογή για τη θέση είναι αυτή του Αθ. Ράντου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ