Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 08:18

  Δυο γυναίκες επιλέγει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

  Δυο γυναίκες επιλέγει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την ηγεσία της Δικαιοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Την Μαίρη Ειρήνη Σαρπ για το Συμβούλιο Επικρατείας και την Αγγελική Αλειφεροπούλου για τον Άρειο Πάγο επιλέγει, σύμφωνα  με πληροφορίες σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

  Μετά τη αποχώρηση (σήμερα) του Αθανάσιου Ράντου από το ΣτΕ  (προτείνεται για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα του δικαστηρίου της ΕΕ) και του Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, λόγω συνταξιοδότησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο  την Ειρήνη- Μαίρη Σαρπ για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας και την Αγγελική Αλειφεροπούλου για την προεδρία του Αρείου Πάγου.

  Το υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει και πέντε Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου ενώ ο υπουργός θα εκκινήσει τη διαδικασία προεπιλογής νέος ακόμα αντιπροέδρου για το ΣτΕ, εξαιτίας της επιλογής της κας Σαρπ που προάγεται στη θέση της προέδρου.

  Κριτήρια

  Σε μια εποχή που κυρίως στην ποινική δικαιοσύνη τα πνεύματα είναι οξυμένα με δικαστές να δέχονται διαρκώς επιθέσεις και τη Δικαιοσύνη να έχει ανάγκη από ψύχραιμες και νηφάλιες φωνές, το υπουργείο προχωρεί με γνώμονα την επετηρίδα, καθώς και οι δυο δικαστές, είναι οι αρχαιότερες αντιπρόεδροι στην ιεραρχία των δυο δικαστηρίων. Μάλιστα πρώτευσαν με μεγάλη διαφορά από τους συναδέλφους τους που είχαν προεπιλεγεί στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων.

  Και οι δυο γυναίκες δικαστές συνταξιοδοτούνται το καλοκαίρι του 2021, συνεπώς του χρόνου θα υπάρξει εκ νέου επιλογή των ηγεσιών των δικαστηρίων.

  Στο ΣτΕ

  Η  αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Β’ Τμήματος του ΣτΕ  Μαίρη Σάρπ έχει δώσει διαπιστευτήρια επί σειρά ετών, νομικής επάρκειας, βαθιάς γνώσης και ψύχραιμης κρίσης. Έχει προεδρεύσει στις δίκες για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (αντικατέστησε στην προεδρία της διάσκεψης τον παραιτηθέντα Νίκο Σακελλαρίου) και στη δίκη για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Άλλωστε το τμήμα που προεδρεύει ασχολείται με οικονομικά και εφοριακά ζητήματα.

  Στον Άρειο Πάγο

  Η (μέχρι σήμερα) αρχαιότερη αντιπρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου, θεωρείται μετριοπαθής και εξαιρετικά ικανή νομικός που χαίρει εκτίμησης στο χώρο. Προσφάτως μάλιστα κληρώθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τη θέση της Προέδρου της Επιθεώρησης των δικαστών.

  Θεωρείται μάλιστα ότι θα συνεχίσει να υφίσταται το κλίμα ομαλής μετάβασης σε μια κρίσιμη εποχή για την δικαιοσύνη.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ