Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουν-2020 08:30

  Novartis: Βρέχει πρόστιμα παντού και στην Ελλάδα κρατάμε (πολιτική) ομπρέλα

  Novartis: Βρέχει πρόστιμα παντού και στην Ελλάδα κρατάμε (πολιτική) ομπρέλα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Σχεδόν 3,5 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας για την υπόθεση Novartis, η Ελλάδα έχει καταφέρει δια του δικαστικού συστήματος ένα παγκόσμιο ρεκόρ: Κατηγόρησε 10 πολιτικά πρόσωπα, έσυρε στη λάσπη πρώην πρωθυπουργούς και ολόκληρο τελικά το πολιτικό σύστημα, "προίκισε" τους Αμερικάνους με 347 εκατομμύρια δολάρια και τους προστατευόμενους μάρτυρες με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων, και όχι μόνο δεν έχει κατηγορήσει κανέναν γιατρό για το πάρτι φαρμάκου, αλλά ο Έλληνας φορολογούμενος που υπέστη τη ζημία δεν έχει δει μισό ευρώ ως αποζημίωση στο δημόσιο ταμείο.

  Μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό για την αποτυχία της δικαστικής έρευνας πιθανόν δεν υπάρχει, πλην ίσως του γεγονότος, ότι στην αγωνία να ριχτούν στον βούρκο πολιτικοί αντίπαλοι, κινδυνεύουν να παραγραφούν τα τυχόν αδικήματα σε βάρος των ιατρών. Κι αυτό γιατί ενδεχομένως οι περισσότερες πράξεις λόγω του ποσού που φέρονται να εισέπραξαν οι γιατροί  ή άλλοι εμπλεκόμενοι να είναι πλημμελήματα και να μην υπάρχει δυνατότητα διαλεύκανσης και διερεύνησης λόγω παραγραφής.

  Το μεγαλύτερο μέρος

  Κι ενώ το 70% αυτού του προστίμου αφορά στις πρακτικές της στην Ελλάδα (το υπόλοιπο έχει να κάνει με Νότια Κορέα και Βιετνάμ), εδώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το πρώτο στάδιο της δικαστικής έρευνας, ούτως ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει και η χώρα μας τα "σπασμένα".

  Κατά μια νομική άποψη υπάρχει τρόπος η Ελλάδα να πάρει αποζημίωση με προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στην Αμερικανική Δικαιοσύνη με βάση τον συμβιβασμό που έκανε η φαρμακοβιομηχανία. Και να προσδιοριστεί το ύψος της ζημίας βάσει του προστίμου που καλείται να πληρώσει η ελληνική θυγατρική, το οποίο ανέρχεται σε 225 εκατ. δολάρια.

  Διαπραγμάτευση

  Πλην αυτού, νομικοί υποστηρίζουν ότι οι άλλοι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι δύο: Είτε απευθείας διαπραγμάτευση του Ελληνικού Δημοσίου με την Novartis, όπως δηλαδή έγινε και με την Siemens όπου συμφωνήθηκαν (αν και ποτέ δεν δόθηκαν) αντισταθμιστικά ωφελήματα, είτε μέσω δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής στην δικαστική έρευνα που διενεργείται. Με την τελευταία βέβαια να πρόκειται για την πλέον χρονοβόρα διαδικασία αφού απαιτείται η ολοκλήρωση της έρευνας για να προχωρήσει η όποια διεκδίκηση εκ μέρους μας.

  Η αμοιβή

  Την ίδια ώρα οι προστατευόμενοι μάρτυρες σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία (και εφόσον αυτή είναι η συμφωνία τους), δικαιούται ένα τεράστιο ποσό χρηματικής αμοιβής που σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται από 10%-30% του προστίμου! Εν ολίγοις διψήφιος αριθμός εκατομμύρια συν την προστασία που θα συνεχίσουν να έχουν από τις Αμερικανικές Αρχές (άσυλο, αλλαγή στοιχείων, εύρεση άλλου τόπου κατοικίας κλπ). Βεβαίως, για να εισπράξουν πρέπει πρώτα να αποφανθούν τα εκεί δικαστήρια το βαθμό συνεισφοράς του καθενός.

  Πάντως η αμοιβή αυτή, πιθανόν, δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική έρευνα, δεδομένου ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν μπορούν να έχουν απολαβές από τις καταθέσεις τους. Εφόσον λοιπόν ισχύει ότι τουλάχιστον ένας έχει καταθέσει και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ με αυτό το καθεστώς, τότε το νομικό πρόβλημα πιθανόν είναι μεγάλο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ