Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιουν-2020 12:15

  Βρούτσης: Οι εποχικοί στον τουρισμό μπορούν και από μόνοι τους να κάνουν αίτηση αναστολής

  Βρούτσης: Οι εποχικοί στον τουρισμό μπορούν και από μόνοι τους να κάνουν αίτηση αναστολής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την δυνατότητα των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό, να υποβάλλουν από μόνοι τους αίτηση αναστολής σύμβασης εργασίας (ώστε να λαμβάνουν την αποζήμιωση 534 ευρώ για τετράμηνο) στο ΕΡΓΑΝΗ υπενθύμισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Νίκου Συρμαλένιο στη  Βουλή. Παράλληλα είπε ότι την επόμενη βδομάδα ξεκινάει το μεγάλο πρόγραμμα για 36.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους και Περιφέρειες.

  "Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις διότι αποσυμφορούμε και μειώνουμε το μη μισθολογικό και το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, διότι πάνω σε αυτή την αναστολή της σύμβασης εργασίας, η οποία διατηρείται στο ακέραιο αυτούς τους τέσσερις μήνες, προσθέτουμε ως πολιτεία και τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες καλύπτουμε πλήρως" τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης. "Πάνω σε αυτό εκδόθηκε χθες ερμηνευτική οδηγία εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας στην οποία λέμε όλες τις λεπτομέρειες, βάσει των οποίων αν τα εποχιακά ξενοδοχεία δεν ανοίξουν  και το τονίζω αυτό γιατί έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση, τότε οι εργαζόμενοι από μόνοι τους μπορούν να μπουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να κάνουν αίτηση για να μπουν σε διαδικασία αναστολής της σύμβασης εργασίας. Από μόνοι τους χωρίς την αίτηση του ξενοδοχείου".

  Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία ανοίξουν, όποτε κι αν ανοίξουν, μέσα στη διαδικασία του τετραμήνου, είναι υποχρεωμένος ο ξενοδόχος να υποβάλλει στην ΕΡΓΑΝΗ τα στοιχεία των εργαζομένων για να τους βάλει σε αναστολή, αλλά ταυτόχρονα και ο εργαζόμενος".

  Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η πρόκληση του τουρισμού "είναι μπροστά μας" και είπε ότι στο τέλος της τουριστικής περιόδου, θα επανατοποθετηθούμε και θα πάρουμε νέες αποφάσεις.

  414.000 οι ωφελούμενοι από κοινωνικό τουρισμό

  Ειδικά για τον κλάδο ενίσχυσης του τουρισμού ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι φέτος το πρόγραμμα διευθύνθηκε στα 30 εκατ. ευρώ, από 10 εκ πέρυσι, και παρότρυνε τους ωφελούμενους να υποβάλλουν αίτηση μέσω του ΟΑΕΔ. Συνολικά οι ωφελούμενοι φέτος είναι 414.000 από το πακέτο του κοινωνικού τουρισμού, ενώ όπως είπε, για πρώτη φορά, θα υπάρξουν για τους δικαιούχους και εκπτώσεις στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

   36.500 αιτήσεις κοινωφελούς εργασίας

  "Την επόμενη εβδομάδα εκτιμούμε ότι θα γίνουν οι πρώτες αιτήσεις , μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ,  κοινωφελούς εργασίας για τριάντα έξι χιλιάδες πεντακόσιους εργαζόμενους σε Δήμους και Περιφέρειες" ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας. "Άρα, ξεκινάει αυτό το μεγάλο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για τη φετινή χρονιά λόγω ακριβώς των προβλημάτων που έχουμε.

  Επιπροσθέτως  στις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινάει το πρόγραμμα για 10.000  ανθρώπους που έχουν μακροχρόνια ανεργία και ανεργία και άλλα 2.000 άτομα- ανέργους στους οποίους συγκαταλέγονται αποφυλακισμένοι και  και ΑμεΑ.

  Ακόμα παραμένει ανοιχτό το πρόγραμμα "δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας" για 5.000 άνεργους πρώην αυτοαπασχολούμενους με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

  "Σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη στην αγορά εργασίας πέντε χιλιάδων ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι είχαν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, τους δίνεται η δεύτερη ευκαιρία για να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω της δημιουργίας μιας νέας οικονομικής οντότητας" είπε ο υπουργός.

  Παράλληλα "τρέχουν" και τα εξής νέα προγράμματα εκ μέρους του ΟΑΕΔ:

  Το πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ηλικίας έως τριάντα εννέα ετών -έξι χιλιάδων- αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς και προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση δεκαπέντε χιλιάδων ανέργων ηλικίας τριάντα έως σαράντα εννέα ετών.

  Προγράμματα ΟΑΕΔ

  Επίσης, "τρέχει" το πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού από απασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως τριάντα πέντε ετών, που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση δέκα χιλιάδων δικαιούχων επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση συνολικά δεκαπέντε χιλιάδων ανέργων ηλικίας άνω των σαράντα πέντε ετών.

  Ακόμη, "τρέχει" το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση δέκα χιλιάδων ανέργων ηλικίας δεκαοκτώ έως είκοσι εννέα ετών με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση δύο χιλιάδων ανέργων, ατόμων με αναπηρίες, ΑμεΑ, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και το πρόγραμμα εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες για πενήντα άτομα.

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ