Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 13:05

  Ν. Σύψας : Προετοιμασία ακόμη και για το "χειρότερο σενάριο" χιλιάδων εισαγόμενων κρουσμάτων

  Ν. Σύψας : Προετοιμασία ακόμη και για το "χειρότερο σενάριο" χιλιάδων εισαγόμενων κρουσμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται πως θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα και ένα από τα σενάρια είναι ότι ενδεχομένως να παρουσιαστούν 4.000-5.000 κρούσματα από ξένους τουρίστες.

  Στο θέμα αναφέρθηκε o κ. Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό ο οποίος μίλησε στο MEGA.

  Όπως είπε σχετικά με το σενάριο των 4.000-5.000 εισαγόμενων κρουσμάτων, "αυτό είναι το χειρότερο σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Αυτό το νούμερο δεν είναι βέβαιο. Όλοι αυτοί είναι μαθηματικοί υπολογισμοί που μένει να αποδειχθούν στην πράξη".

  "Εκείνο που οφείλει να κάνει η πολιτεία είναι να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο που έχει να κάνει με χιλιάδες εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία όμως θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμα", καθώς, όπως είπε ο κ. Σύψας "θα είναι μεμονωμένα κρούσματα και όχι συρροές σε κάποια περιοχή".

  Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, σημείωσε, καθοριστική για την επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού στην χώρα παραμένει η συμπεριφορά των πολιτών και η αποφυγή συνωστισμού.

  Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν συνεχίσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. "Στο τέλος του μήνα μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα των συμπεριφορών συγχρωτισμού" είπε χαρακτηριστικά. 

  Απαντώντας στο ερώτημα αν εφαρμόζεται ένα είδος "ανοσίας της αγέλης", επισήμανε πως δεν θα ήταν εφικτό να εφαρμόζεται το lockdown επ' άπειρον. Σημασία έχει, είπε, η ατομική ευθύνη και αυτός είναι ο παράγοντας που θα παρέχει προστασία στον πληθυσμό.

  Τέλος ο κ. Σύψας σημείωσε πως από την 1η Ιουλίου που ανοίγει ο τουρισμός, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ