Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 12:50

  Πολιτική Αγωγή Χρυσής Αυγής :Ζητεί επιτάχυνση με περισσότερες συνεδριάσεις- Συμφωνεί η υπεράσπιση

  Πολιτική Αγωγή Χρυσής Αυγής :Ζητεί επιτάχυνση με περισσότερες συνεδριάσεις- Συμφωνεί η υπεράσπιση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιτάχυνση της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015 και βρίσκεται στο στάδιο των αγορεύσεων συνηγόρων ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου της Αθήνας οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

  Πρόκειται για ένα αίτημα, με το οποίο συμφωνεί και η υπεράσπιση, και το οποίο ουσιαστικά αφορά να συνεχιστεί η δίκη χωρίς διακοπές (είχε διακοπεί όπως όλες λόγω κορονοϊού), ώστε η ακροαματική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, κάτι που όπως λένε είναι εφικτό. Και αυτό γιατί δεν αποκλείεται, όπως σημειώνουν, τα δικαστήρια να κλείσουν ξανά τότε λόγω της πανδημίας. Ακόμη, όμως και αν η ακροαματική διαδικασία δεν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο υπογραμμίζουν οι συνήγοροι, η δίκη θα πρέπει να συνεχιστεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας και να μη διακοπεί ξανά.

  Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν προγραμματιστεί 15 συνεδριάσεις για τον Ιούλιο. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 
   
  Α Ν Ο Ι Χ Τ Η   Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η 
   
  Των συνηγόρων πολιτικής αγωγής της δίκης για την υπόθεση "Χρυσή Αυγή".
   
  ……………………..
   
  Κύριε Πρόεδρε,
  Σε συνέχεια της από 27/5/2020 συνάντησής μας,
  Όπως γνωρίζετε, από τότε που έγιναν δεκτά τα αιτήματα μας για καθημερινή διεξαγωγή της δίκης, απαλλαγή των δικαστών και εισαγγελέων που μετέχουν στην σύνθεση από άλλες υπηρεσίες και μεταφορά της από τον Κορυδαλλό στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, ο ρυθμός διεξαγωγής της δίκης επιταχύνθηκε εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα στο τελευταίο 18μηνο να έχουν ολοκληρωθεί οι φάσεις των αναγνωστέων εγγράφων και μαρτύρων υπεράσπισης, οι απολογίες των κατηγορουμένων, η εισαγγελική πρόταση, οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και αρκετές αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.
  Όπως επίσης σας είναι γνωστό, η δίκη διακόπηκε την περίοδο αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω του κορωνοϊού με τελευταία διεξαχθείσα δικάσιμο στις 12/3/2020 και αμέσως επικείμενη την 17/6/2020, αφού μεσολάβησαν οι διακοπές στις δικασίμους 28/4/2020 και 26/5/2020. 
  Να σημειωθεί ότι όλες οι ισχύσασες κατά την διάρκεια της αναστολής σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις προέβλεπαν ότι, δίκες οι οποίες έχουν ξεκινήσει πριν την έναρξη των μέτρων αναστολής και είχαν διακοπεί για ημερομηνίες εντός του χρονικού διαστήματος αυτής, συνεχίζονται ή διακόπτονται ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου και χωρίς τους περιορισμούς των κριτηρίων που τίθενται για την εξαρχής έναρξη και διεξαγωγή της δίκης. Συνεπώς, η δίκη θα μπορούσε να είχε συνεχιστεί.
  Παρά το γεγονός ότι υπήρχε δυνατότητα να συνεχιστεί η διεξαγωγή της δίκης σύμφωνα με όσα ορίζονταν στις ΠΝΠ, παρά ταύτα στις 28/4/2020 και 6/5/2020  ανακοινώθηκε η απόφαση για  διακοπή. Αντιπαρήλθαμε όλα τα παραπάνω χάριν καλής πίστης, πλην όμως είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε για άλλη μία φορά τον κίνδυνο η δίκη να μην τερματιστεί μέσα στα εύλογα χρονικά όρια, αλλά να υποβληθεί σε περιπέτεια νέας παράτασης απροσδιόριστης διάρκειας, ιδίως εάν, πράγμα μη αποκλειόμενο από τις μέχρι τώρα προβλέψεις, τα δικαστήρια ξανακλείσουν λόγω του κορωνοϊού τους επικείμενους χειμερινούς μήνες. 
  Για την ολοκλήρωση της δίκης υπολείπονται ακόμα δεκάδες αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ζητήσει να αγορεύσουν μία φορά για κάθε υπόθεση, στην οποία παρίστανται (άρα δύο και τρείς ακόμα αγορεύσεις έκαστος) , ενώ αρκετές δικάσιμοι έχουν χαθεί ή έχουν περιοριστεί σε ελάχιστο χρόνο πραγματικής διεξαγωγής τους, εξαιτίας κακής συνεννόησης των συνηγόρων υπεράσπισης ως προς την σειρά των αγορεύσεων, των κωλυμάτων τους κ.λ.π.
  Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και ενόψει των κινδύνων που προαναφέρθηκαν, επισημαίνουμε την ανάγκη ουσιαστικής επανεκκίνησης της δίκης, επιτάχυνσης και ολοκλήρωσής της σε εύλογα χρονικά όρια και για τον σκοπό αυτό σας ζητάμε :
  1) Καθημερινή εφεξής διεξαγωγή της δίκης από 17/6/2020 και μετά, καθ’ όλο το υπολειπόμενο διάστημα του μηνός Ιουνίου 2020 και όλον τον Ιούλιο 2020, καθώς επίσης και τον Σεπτέμβριο 2020 και μετά, εφόσον χρειαστεί, σε όλη την περαιτέρω διάρκειά της.
  2) Λήψη μέτρων, ώστε να εξαντλούνται τα χρονικά όρια κάθε μίας δικασίμου και να αποφεύγονται φαινόμενα πρόωρης λήξης η και ματαίωσης των συνεδριάσεων εξαιτίας απουσίας συνηγόρων που έχουν σειρά να αγορεύσουν.
  3) Τηρουμένων των ανωτέρω προϋποθέσεων, θεωρούμε βέβαιη την δυνατότητα λήξης της ακροαματικής διαδικασίας και των αγορεύσεων μέχρι τον Οκτώβριο 2020, οπότε και είναι ενδεχόμενο να κλείσουν τα δικαστήρια ξανά λόγω του κορωνοϊού. 
  4) Και αν ακόμα η ακροαματική διαδικασία και οι αγορεύσεις δεν ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο 2020 θεωρούμε, ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις η δίκη να συνεχιστεί και να μην διακοπεί εκ νέου σε καμία περίπτωση εξαιτίας των μέτρων του κορωνοϊού, όχι μόνο λόγω της μεγάλης σημασίας και της πολύ μεγάλης διάρκειας αυτής μέχρι τώρα (θυμίζουμε ότι είχε ξεκινήσει στις 20/4/2015), αλλά και λόγω ότι η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, στην οποία διεξάγεται, αποδεδειγμένα πληρεί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την τήρηση μέτρων ασφαλείας (η πρόσφατη διεξαγωγή και ολοκλήρωση για την υπόθεση Τοπαλούδη σε αυτήν και με εκατοντάδες κοινού έξω από την αίθουσα το απέδειξε), που σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή προσέλευση ακροατηρίου στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης εκμηδενίζει κάθε κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας.
   
  Αθήνα,  15/6/2020
  Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής
  Αντανασιώτης Αντώνης
  Βρεττός Άγγελος
  Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος
  Καμπαγιάννης Θανάσης
  Μαλαγάρης Μάνος
  Μπολάνου Ειρήνη
  Παπαδάκης Κώστας
  Παπαδοπούλου Χρύσα
  Σαπουντζάκης Παναγιώτης 
  Σκαρμέας Κώστας
  Στρατής Χάρης
  Τζέλλης Ανδρέας
  Τομπατζόγλου Ελευθερία.
   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ