Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 10:57

  Το στοίχημα των επενδύσεων στην εποχή του κορονοϊού

  Το στοίχημα των επενδύσεων στην εποχή του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε ότι όλες οι μεγάλες επενδύσεις της χώρας δεν ακυρώθηκαν λόγω του κορονοϊού, αντίθετα, όπως είπε "κάποιοι πίεσαν το διάστημα αυτό για να επιταχυνθεί η διαδικασία”. Ο ίδιος, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Capital.gr είχε πει πως τον Ιούνιο θα γίνουν πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο νέα σχέδια στρατηγικών επενδύσεων, ενώ πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο διαδικτυακό φόρουμ "INVEST IN GREECE 2020, απεύθυνε πρόσκληση σε επενδυτές και τουρίστες από την Κίνα. Τότε είχε επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων Κινέζικων εταιρειών, που έχουν δρομολογηθεί αλλά ανεστάλησαν λόγω της κρίσης, ενώ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει ιδιαίτερα την προώθηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

  Σύμφωνα με τον υπουργό όλα τα μεγάλα επενδυτικά project, όπως Mirum, Κασσιόπη, Ελληνικό κτλ συνεχίζουν κανονικά, ακόμη και η μεγάλη επένδυση του Ναυπηγείου της Ελευσίνας, που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία. Για την επένδυση στο Ελληνικό είπε: "είναι πολύ σημαντική και η έναρξη των εργασιών εκεί λειτουργεί θετικά για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων".

  Σε ότι αφορά την επένδυση ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, της NCH Capital στην περιοχή "Ερημίτης" της Κασσιόπης, στην ΒΑ Κέρκυρα, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη υλοποίησής της έπειτα από την υπογραφή της εγκριτικής απόφασης για τις υψομετρικές μελέτες του έργου. Πρόκειται για την περιβόητη μελέτη που καθυστέρησε για πάνω από τέσσερις μήνες να εγκριθεί από τον αρμόδιο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Η υπογραφή της εγκριτικής αυτής απόφασης είναι μία από τις τελευταίες που απομένει για να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία για το project που χρονολογείται από το 2012, όταν πραγματοποιήθηκε ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της έκτασης στην Κασσιόπη.

  Χθες εξάλλου υπεγράφη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα της Στρατηγικής Τουριστικής Επένδυσης της AGC στη Μύκονο, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Ματζούφα πρόκειται για "μία τουριστική επένδυση που αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, σεβόμενο απόλυτα τα περιβαλλοντικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των νησιών του Αιγαίου". Την ίδια στιγμή αναμένεται ο κατάλογος των 40 μεγάλων έργων συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ που ο σχεδιασμός είναι να χρηματοδοτηθούν από την ίδια "δεξαμενή" και πιθανά κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων και φοροελαφρύνσεις στο πρότυπο του Αναπτυξιακού Νόμου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ