Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 20:46

  Β. Λαζαράκου: Στόχος μας να αλλάξει και η κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης, όχι απλά ο νόμος

  Β. Λαζαράκου: Στόχος μας να αλλάξει και η κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης, όχι απλά ο νόμος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αλλαγή της κουλτούρας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ένας από τους στόχους του νομοσχεδίου για την εταιρική διακυβέρνηση, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία. Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εταιρείες με ορθή εταιρική διακυβέρνηση ανταποκρίθηκαν καλύτερα στις απαιτήσεις που δημιούργησαν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

  Μιλώντας για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, η κυρία Λαζαράκου στάθηκε στο θέμα των κριτηρίων καταλληλότητας των μελών των διοικητικών συμβουλίων που αυτό εισάγει.

  Όπως είπε αυτή είναι μια καλή πρακτική που ακολουθείται σε πολλές άλλες χώρες. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν θα απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου μιας εισηγμένης.

  Μια ακόμη ρύθμιση που προτάθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η πρόβλεψη πως για να υπάρχει απαρτία στις συνεδριάσεις του ΔΣ θα πρέπει να παρίστανται τουλάχιστον δύο ανεξάρτητα μέλη. "Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί ο ρόλος των ανεξάρτητων μελών και να διασφαλιστεί ο ελεγκτικός τους ρόλος”, σημείωσε.

  Ακόμη, εισάγονται επιπλέον κριτήρια τα οποία διασφαλίζουν ότι αυτοί που συμμετέχουν είναι όσο πιο ανεξάρτητοι γίνεται. "Θέλουμε να αποφύγουμε όσο περισσότερο γίνεται περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των ανεξάρτητων μελών ενός διοικητικού συμβουλίου”.

  Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Ανδρέας Σιάμισιης, σημείωσε πως το νομοσχέδιο κινείται αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση ανεξάρτητα με τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει κάποιος.

  Είναι σημαντικό, σημείωσε ο κ. Σιάμισιης πως με το νέο νομοσχέδιο η "εταιρική διακυβέρνηση γίνεται περισσότερο εργαλείο διοίκησης και λειτουργίας και λιγότερο μια ελεγκτική έννοια η βάρος για τις επιχειρήσεις”. Υπογράμμισε, ακόμη, πως ενισχύεται ο ρόλος των Επιτροπών Ελέγχου μιας επιχείρησης, οι οποίες πλέον εντάσσονται στη δομή λειτουργίας τους.

  Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ χαρακτήρισε θετική και την εισαγωγή κριτηρίων για τα ανεξάρτητα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. "Μπορεί, αν εξετάσει κανείς τα κριτήρια ένας προς ένα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όμως στο σύνολο του το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αν υπάρχουν κάποιες υπερβολικές απαιτήσεις θα φανεί στην πράξη και ελπίζω πως η Πολιτεία θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές”, σημείωσε.

  Κώστας Κετσιετζής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ