Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 12:21

  Δερμιτζάκης: Όσο υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς τόσο υπεύθυνοι θα είναι και οι τουρίστες

  Δερμιτζάκης: Όσο υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς τόσο υπεύθυνοι θα είναι και οι τουρίστες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όσο υπεύθυνοι είμαστε εμείς τόσο υπεύθυνοι θα είναι και οι τουρίστες και αντίστοιχα όσο ανεύθυνοι είμαστε εμείς τόσο ανεύθυνα θα συμπεριφέρονται και οι τουρίστες εκτίμησε ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης καθ. Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Διευθυντής του Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030 και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Τόνισε ότι είναι ένα ρίσκο η εισαγωγή τουριστών όμως επισήμανε ότι ο συνδυασμός σοβαρής ατομικής ευθύνης τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρηματιών με την συνδρομή του κράτους μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση. "Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυφύλακας σε κάθε γωνία κι αυτές οι δηλώσεις του στυλ  ο κόσμος έχει μπουχτίσει και χρειάζεται να εκφραστεί δεν τις δέχομαι" υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης. "Ενάμιση μήνας ήταν η καραντίνα και τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά. Με ανησυχεί η χαλαρότητα που φαίνεται να υπάρχει".

  Ο διεθνούς ακτινοβολίας γενετιστής αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην χρήση των διαγνωστικών τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, στις έρευνες για φάρμακο και εμβόλια, ακόμα και στην χρήση της μάσκας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι έχει ήδη εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει παραγωγή του εμβολίου και από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για τις οποίες τόνισε ότι είναι υψηλού επιπέδου.

  Διαχειρίσιμη η κατάσταση αν επιδειχθεί ευθύνη

  Ειδικά για τα τεστ στην Ελλάδα με το άνοιγμα στους τουρίστες είπε ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές ενώ διευκρίνισε για μαζικά τεστ ότι το πρόβλημα είναι στις δειγματοληψίες καθώς θα χρειάζονταν πολύ μεγάλος αριθμός υγειονομικού προσωπικού σε αρκετά σημεία και ώρες και όχι στον εργαστηριακό έλεγχο. "θα μπορούσαμε π.χ. να κάνουμε pulling των δειγμάτων, ή να εξετάσουμε ένα μέλος της οικογένειας αν υποψιαζόμαστε κρούσμα, υπάρχουν πολλές τεχνικές και πολύπλοκα logisticks, δεν ξέρω όμως αν υπάρχουν οι υποδομές για να καλυφθούν π.χ. εκατοντάδες χιλιάδες τεστ. Μπορεί να γίνουν 50.000 τεστ αλλά αν μπαίνουν στην χώρα π.χ. 100.000 κάθε μέρα η δειγματοληψία θα είναι πρόβλημα. Θα πρέπει ίσως να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι σε προελεύσεις από χώρες με χειρότερα επιδημιολογικά στοιχεία. Για παράδειγμα επειδή ακούω ότι θ ανοίξει η Ιταλία, σε αντίθεση με χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία. Αυτό θα μας δώσει πολλές δυνατότητες και σε συνδυασμό με την τοποθέτηση μηχανημάτων στα νησιά για ελέγχους θα μας κάνει να ανταποκριθούμε. Πιστεύω ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση με την λογική ότι επιχειρήσεις και άτομα θα λειτουργήσουν με ευθύνη".

  Η πιθανότητα να βγει θετικό ένα τεστ είναι 1% και λιγότερο

  Μιλώντας γενικά για την χρησιμότητα μαζικών τεστ ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε  ότι "θεωρητικά θα ήταν τέλειο να κάνουμε σε όλους κάθε βδομάδα". Όμως τόνισε ότι σήμερα η πιθανότητα να βγει θετικό ένα τεστ είναι 1% και λιγότερο, ένας στους 500, ενώ αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα αυτή η πιθανότητα δεν ήταν ποτέ πάνω από 10%. Κάνοντας την σύγκριση με το peak της επιδημίας στη Νέα Υόρκη είπε ότι εκεί η πιθανότητα να βγει θετικό ένα τεστ για κορονοιό έφτασε και το 30%. "Και φυσικά πρέπει να λάβουμε υπόψη και το οικονομικό κομμάτι γιατί κάθε τεστ κοστίζει. Γι’ αυτό αποφασίσαμε με τον κ. Τσιόδρα να γίνονται στοχευμένα τεστ π.χ. σε κλειστές μονάδες και δομές και περιοχές υψηλού κινδύνου για να μεγιστοποιήσουμε την χρησιμότητα των τεστ".

  Τι είπε για τις μάσκες

  Ειδικά για την χρήση μάσκας τόνισε ότι στην αρχή της πανδημίας υπήρχε έλλειψη. "Ακόμα και στην Ελβετία οι γιατροί δεν είχαν μάσκα. Ήμουν ο μόνος που είχαν δέκα μάσκες στο σπίτι γιατί είχαμε στο εργαστήριο. Άρα η σύσταση δεν θα μπορούσε να είναι ‘βάλτε μάσκες’ για δύο λόγους. Πρώτον γιατί υπήρχε καραντίνα άρα ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε έξω άρα δεν χρειάζονταν μάσκα και δεύτερον γιατί αν δίνονταν τέτοια σύσταση η επόμενη ερώτηση θα ήταν ‘και που θα βρω μάσκα’. Τώρα όμως που κυκλοφορούμε έξω πρέπει να φοράμε μάσκα. Υπήρχε παρεξήγηση για το θέμα αυτό και οι εξηγήσεις που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση".

  Για ανοσία και εμβόλιο

  Τόνισε ότι υπάρχει τεράστια παρεξήγηση για την ανοσία. "Άλλο πως  ανταποκρίνονται τα αντισώματα ενός ανθρώπου στην επίθεση ενός ιού και άλλο αν η προστασία από το στέλεχος Α του ιού θα τον προστατέψει από το στέλεχος Β που προήλθε από την μετάλλαξη του ιού. Είμαστε προστατευμένοι από το συγκεκριμένο; Θα είμαστε στο μέλλον; Φαίνεται πως ο κορονοϊός δεν έχει συσσώρευση μεταλλάξεων άρα θα έχουμε προστασία έναντι π.χ. ενός εμβολίου για την γρίπη που έχει πολλά στελέχη μαζί. Επίσης ο εμβολιασμός για κορονοϊο δεν θα γίνεται κάθε χρόνο γιατί δεν έχουμε μεγάλο εύρος στελεχών όπως στην γρίπη. Και θα δούμε πως θα πάει η περιοδικότητα εμφάνισης και φυσικά το ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως. Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο. Πιστεύω ότι η πρώτη δόση  εμβολίου θα μας καλύψει για 2-3 χρόνια ίσως και περισσότερο. Εκτός από εμβόλια υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές έρευνες για φάρμακα αλλά και το μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο ‘εκθέτει’ τον ιό στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυτό θα επιταχύνει την διαδικασία της θεραπείας πιο πολύ από τα φάρμακα".

  Μαρία Νταλλιάνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ