Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 17:40

  Γρ. Ζαριφόπουλος: Στοίχημα η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και η εκπαίδευση σε μαθητές, φοιτητές κι επαγγελματίες

  Γρ. Ζαριφόπουλος: Στοίχημα η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και η εκπαίδευση σε μαθητές, φοιτητές κι επαγγελματίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Δεν μιλάμε αρκετά για το κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού, αυτόν τον πολύ σημαντικό πυλώνα που έχει να κάνει με τις ψηφιακές δεξιότητες. Δεν αρκεί να προσφέρουμε στους πολίτες τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνολογία, αλλά κι οι πολίτες κι οι επιχειρήσεις να μπορούν αυτά τα εργαλεία να τα αξιοποιήσουν μέσα από τις κατάλληλες τις ψηφιακές δεξιότητες τις οποίες πρέπει να χτίσουμε". 

  Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς που πραγματοποιείται διαδικτυακά και σημείωσε ότι "το μεγάλο στοίχημα είναι να βρούμε τον τρόπο να αξιοποιεί ο πολίτης τα εργαλεία που του δίνουμε, να εκπαιδεύσουμε τον πληθυσμό και να φτάσουμε και στον συμπολίτη μας που βρίσκεται πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα, αξιοποιώντας τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης".

  Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι ήδη πρέπει η αρχή να γίνει από την προσχολική ηλικία, τους μαθητές, τους φοιτητές αλλά και για το ευρύ κοινό. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του κράτους προκειμένου να ενισχυθούν οι ψηφιακές δεξιότητες δήλωσε ότι "όλες οι έρευνες καταδεικνύουν ότι οι δουλειές του μέλλοντος θα χρειάζονται σε ένα μεγάλο ποσοστό, άνω του 90% κάποιες βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Άρα, πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε συνολικά τον πληθυσμό προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτήν την στιγμή έχουμε ανεβάσει μέσα από το gov.gr την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, όπου έχουμε συγκεντρώσει εκπαιδευτικό υλικό για ψηφιακές δεξιότητες και το προσφέρουμε στους πολίτες δωρεάν και με έναν εύχρηστο τρόπο που είναι εύκολος για τον χρήστη. Στην πρώτη έκδοση είχαμε πάνω από 150 μαθήματα και πάνω από 1500 ώρες εκπαιδευτικού υλικού". Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, υπάρχουν μαθήματα με βασικά βήματα σχετικά με το πώς να αξιοποιήσω το έξυπνο κινητό μου ή να περιηγηθώ στο διαδίκτυο με ασφάλεια ή και για πιο σύνθετα ζητήματα για όσους θέλουν να μάθουν προγραμματισμούς, είτε για βάσεις δεδομένων κ.α.

  "Αυτό το εργαλείο θα εμπλουτίζεται συνεχώς και πολύ άμεσα στις επόμενες μέρες στη νέα έκδοσή του θα έχει κι έναν αυτοδιαγνωστικό εργαλείο, θα βοηθήσουμε τον πολίτη να αυτοτοποθετηθεί όσον αφορά στις δεξιότητές του κι έπειτα να του προτείνουμε σχετικά μαθήματα. Παράλληλα, όμως θα υπάρχουν και πρωτοβουλίες κατάρτισης μέσα από δια ζώσης εκπαίδευση".

  Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας , στο gov.gr υπογράμμισε ότι καθημερινά εμπλουτίζεται με νέες ψηφιακές υπηρεσίες. "Θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε το σύνολο των υπηρεσιών του κράτους στον υπολογιστή μας και στο έξυπνο κινητό. Οι υποδομές θα βελτιωθούν, θα πάμε σε δημοπράτηση του φάσματος του 5G στο τέλος της χρονιάς και καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα μπορούμε να βλέπουμε και να αξιοποιούμε τα οφέλη της τεχνολογίας 5G". Όπως σημείωσε ο κ. Ζαριφόπουλος, σύντομα θα μπορούν να πραγματοποιούνται τηλεσυνεδριάσεις στα δικαστήρια, τηλειατρική. "Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ανθρώπινου δυναμικού με την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι αναγκαία συνθήκη για τον μετασχηματισμό του κράτους". 

  Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η αρχή πρέπει να γίνει από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, "ο πρώτος πυλώνας είναι ο μαθητής, πρέπει να χτίσουμε από την μικρή ηλικία τις σχετικές δεξιότητες και την εξοικείωση με την τεχνολογία σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου, του γυμνασίου και του λυκείου", ο δεύτερος πυλώνας είναι ο φοιτητής, καθώς πρέπει να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα σπουδών οι ψηφιακές δεξιότητες, καθώς "όλα τα επαγγέλματα του μέλλοντος χρειάζονται εξοικείωση με την τεχνολογία. Δρώντας και οριζόντια και κάθετα και όσον αφορά στον υπόλοιπο πληθυσμό, πρέπει να δούμε πώς να χτίσουμε έστω τις βασικές δεξιότητες μέσα από το εργαλείο της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών, μέσα από μαζικά δια ζώσης και διαδικτυακά προγράμματα κατάρτισης. Πρέπει να εστιάσουμε στους διάφορους επαγγελματίες είτε του πρωτογενή τομέα, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και σε εξειδικευμένους επαγγελματικούς κλάδους. Τέλος, ο κ. Ζαριφόπουλος συμπλήρωσε ότι χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια του κράτους και της αγοράς.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ