Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 16:56

  Ν. Χριστοδουλίδης: Οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν σε γεωστρατηγικούς στόχους

  Ν. Χριστοδουλίδης: Οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν σε γεωστρατηγικούς στόχους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την συμπεριφορά της Τουρκίας, την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και την πιθανότητα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, με την δημοσιογράφο Νεφέλη Λυγερού, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

  Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου χαρακτήρισε ως "μη ευχάριστο σκηνικό" την παρουσία τουρκικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, μιας χώρας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίζοντας ότι "οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν στο να εξυπηρετήσουν γεωστρατηγικούς στόχους κι όχι κατ’ ανάγκη ενεργειακούς" σημείωσε ότι από πλευράς της η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αντιδράσει σε αυτές τις ενέργειες, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της ως χώρα της ΕΕ, πολιτικά, διπλωματικά και νομικά. 

  Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, "συνεχίζει να ακολουθεί ένα διττό χειρισμό, αφενός στοχεύει στην ενίσχυση των μέτρων - η ΕΕ έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτό, γιατί απειλούνται τόσο τα συμφέροντά της όσο και η αξιοπιστία της - κι αφετέρου επιδιώκει την συνεργασία με την Τουρκία, όπως πράττει με όλους τους γείτονές της, γιατί αυτή η συνεργασία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί μακροπρόθεσμα να εξυπηρετήσει όλες τις χώρες της περιοχής”. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και μια ακόμα συνεργασία με γειτονικές χώρες σε έναν συγκεκριμένο τομέα, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

  Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, δεν σχετίζονται με την διασφάλιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, αλλά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού και συγκεκριμένων επιδιώξεων της γείτονος. "Στην περιοχή μας έχει δημιουργηθεί ένα κενό κι αυτό το κενό προσπαθεί να καλύψει η Τουρκία με στόχο να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη της περιοχής. Για το λόγο αυτό και ειδικά στην παρούσα συγκυρία, η ΕΕ έχει χρυσή ευκαιρία να διεκδικήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι τα ευρωπαϊκά κράτη και οι Βρυξέλλες έχουν πλέον καλύτερη εικόνα για τις επιδιώξεις της Τουρκίας", τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

  Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, "παράγοντας που επηρεάζει την εξωτερική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι και τα εσωτερικά δεδομένα, αυτή η πρακτική όμως δεν θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη. Ίσως η Άγκυρα πιστεύει ότι εξυπηρετούνται οι στόχοι της τουρκικής ηγεσίας, όμως μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν αντιδράσεις και δεν θα είναι προς όφελος των τουρκικών επιδιώξεων".

  Ερωτηθείς για το αν χρειάζεται να ισχύσει οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας όπως συνέβη με την Ιταλία ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι "το θέμα καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεών μας και όταν πρέπει, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις".

  Τέλος, σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η αναβολή των εκλογών στις κατεχόμενες περιοχές μετέθεσε την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα όμως ανέφερε ότι η "Τουρκία δεν δείχνει επιθυμία να συνεχιστούν οι συζητήσεις του Grand Montana κι ανησυχούμε ότι η δημιουργία τετελεσμένων δυσχεραίνει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και κάθε μέρα που περνά γίνεται πιο δύσκολη η επανένωση της Κύπρου".

  Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr
   
  Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ