Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 15:54

  Η τρέχουσα κατάσταση στο Διεθνές Σύστημα Εμπορίου

  Η τρέχουσα κατάσταση στο Διεθνές Σύστημα Εμπορίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Πρέσβης Alan Wolff, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμός Εμπορίου, απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου και Υπεύθυνης Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ Οντίν Λιναρδάτου, κατά την συζήτηση με τίτλο Η τρέχουσα κατάσταση στο Διεθνές Σύστημα Εμπορίου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

  Με τις προβλέψεις για τις συνέπειες της πανδημίας ξεκίνησε ο Πρέσβης Alan Wolff λέγοντας ότι φέτος το εμπόριο θα πέσει κατά 30%-32%, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έφερε ο Covid-19. Παρόλο που πολλές φορές δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων, παραδέχτηκε ότι "κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε". 

  "Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να βγούμε από την δύσκολη αυτή περίοδο", υπογράμμισε, θυμίζοντας την επιτυχία με την οποία ξεπέρασε το παγκόσμιο εμπόριο την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009. Αναφερόμενος στους περιορισμούς που υπάρχουν ακόμα, σημείωσε ότι θα λήξουν σύντομα και τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα. 

  Σε ερώτηση σχετικά με την στάση του Αμερικανού Προέδρου απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και τον ΠΟΕ, ο κ. Wolff ξεκίνησε θυμίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ΗΠΑ στην ίδρυση του ΠΟΕ και στο πόσο καλά συνεργάστηκαν με την Ευρώπη και την Ιαπωνία. "Σήμερα σίγουρα οι ΗΠΑ δεν παίζουν πλέον τον ίδιο ρόλο, αλλά δεν έχουν αποχωρήσει", είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ξεκάθαρο από την πλευρά τους. Ανέφερε σχετικά μία σειρά ζητημάτων στα οποία επικεντρώνεται η κριτική, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι μικρές επιχειρήσεις ή η ενίσχυση των γυναικών στο εμπόριο. "Σίγουρα δεν είναι εύκολο να συνεργαστούν τόσα πολλά κράτη μαζί, αλλά έχουν κάτι που τους συνδέει και αυτό θέλουν να το στηρίξουν και να το βελτιώσουν", συμπλήρωσε. 

  Μιλώντας για την Κίνα, αναφέρθηκε στις ενστάσεις που έχουν ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία κυρίως σχετικά με το πως λειτουργεί η αγορά στην χώρα. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να νοιώθει μόνη της και ότι αποτελεί μία τεράστια αγορά και έναν σημαντικό παίκτη. Ανέλυσε με την ευκαιρία την ισορροπία που πρέπει να κρατήσουν οι χώρες ανάμεσα στο άνοιγμα και την αυτονομία τους, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να είναι μόνη της αλλά δεν πρέπει συγχρόνως να είναι και εξαρτημένη από κάποια άλλη. 

  Η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας έδειξε, κατά τον Πρέσβη, τις αδυναμίες που υπήρχαν, καθώς κάποιες χώρες ένιωσαν περισσότερο ευάλωτες αφού δεν διέθεταν καν τις απαιτούμενες για τον πληθυσμό τους μάσκες προστασίας. Η κάθε χώρα σε μία τέτοια στιγμή πρέπει να βρει από που έρχεται κάθε προϊόν, αν βασίζεται αποκλειστικά σε μία ή δύο άλλες χώρες ή ακόμα και αν πρέπει να παραγάγει μόνη της το συγκεκριμένο προϊόν. "Αυτή η συζήτηση ξεκίνησε και εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί", είπε ο κ. Wolff.

  Κλείνοντας, η συζήτηση κατέληξε στο Brexit και τις συνεργασίες που γίνονται μεταξύ ΠΟΕ, Ε.Ε. και Λονδίνου. "Η Βρετανία έχει πάλι την δική της φωνή και είναι δυνατή", ανέφερε ο Πρέσβης που εκτίμησε ότι η χώρα θα είναι σύντομα ενεργή ξανά, όταν πλέον ολοκληρωθούν οι συνομιλίες της με την Ε.Ε. 
   
  Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr
   
  Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr 

    
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ