Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 12:15

  Μεγάλες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέα δεδομένα σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση θέτει νομοσχέδιο που ορίζει ότι το ένα τρίτο των μελών των ΔΣ εισηγμένων εταιρειών πρέπει να είναι μη εκτελεστικά. Σημειώνεται ότι στις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 65% περίπου των μελών των ΔΣ είναι μη εκτελεστικά. 

  Πλευρές της νέας νομοθεσίας παρουσιάστηκαν στη  διαδικτυακή εκδήλωση του NED Club, του σωματείου των μη εκτελεστικών μελών ΔΣ εταιρειών.

  Οι πανεπιστημιακοί από τη Μ. Βρετανία  Κ. Σεργάκις, Α. Κοκκίνης, Δ. Κατελούζου με συντονίστρια την καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών Χρ. Λιβαδά, παρουσίασαν τις διεθνείς και ελληνικές πρακτικές σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση ενώ η πρόεδρος του NΕD Club, Λήδα Κοντογιάννη επισήμανε την ανάγκη διευρυμένου  διαλόγου πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. 

   

  Αίσθηση προκάλεσε η πρόβλεψη του νομοσχεδίου που δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη  Βουλή και σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα έως και 7% του τζίρου του κύκλου εργασιών σε περιπτώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με την μη τήρηση αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης. Σημειώνεται ότι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα για τις παραβάσεις αυτές!        

  Επίσης σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη "μετοχική επιμέλεια" τα πρόστιμα που προβλέπονται στην Ελλάδα είναι έως και 5 εκατ. ευρώ ενώ στην Ιταλία το αντίστοιχο πρόστιμο είναι έως 150.000 ευρώ και στις περισσότερες άλλες χώρες δεν υπάρχει χρηματικό πρόστιμο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ