Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 16:11

  Pyatt: Βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ η συμμαχία με Ελλάδα

  Pyatt: Βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ η συμμαχία με Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εξέφρασε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. 

  "Οι ΗΠΑ εργάζονται παρά πολύ για όλα αυτά τα θέματα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να τελειοποιήσουμε τη Δημοκρατία μας, γιατί έχουμε μια παγκόσμια ευθύνη γενικότερα, έναν ρόλο παγκόσμιο να διαδραματίσουμε, ειδικά σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, όπου έχουμε στενή συνεργασία συγκεκριμένα με την Ελλάδα και πόσω μάλλον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σε συνεργασία με χώρες όπως η Κύπρος και η Λιβύη" είπε μεταξύ άλλων ο πρέσβης στις δηλώσεις που ακολούθησαν.

  "Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι σημαντικός και βασίζεται πάρα πολύ στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και βεβαίως η συμμαχία αυτή αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για τις ΗΠΑ" τόνισε.

  Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι "με κορύφωση αυτό που γίνεται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών,  η Ελλάδα αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι μία χώρα, είναι μία δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Προχωρούμε σε συμφωνίες με τη γειτονική Ιταλία, αργότερα με την Αίγυπτο που είναι συμφωνίες συνεργασίας, ειρήνης και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή μας, και όλες αυτές οι απλές λέξεις συνεργαζόμενες θα δυναμώσουν την ευημερία και την προκοπή όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ειδικότερα ο κ. Pyatt έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Και ο ίδιος πολύ πρόσφατα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, μίλησε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, μίλησε για την υφαλοκρηπίδα που δικαιούνται τα νησιά μας, όπως ακριβώς  έκανε εντελώς πρόσφατα και ο αρμόδιος για την ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Francis Fannon. 

  "Είμαστε εδώ λοιπόν για να επιβεβαιώσουμε ο καθένας από τη θέση του και τη γεωγραφική του παρουσία, την αγωνία μας, την πίστη μας, αλλά και τις προσπάθειες για να διατηρηθεί η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

  "Οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς έχουν έναν ευρύτερο παγκόσμιο ρόλο, δεν παύει όμως και η χώρα μας, ως στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτόν τον ρόλο να τον παρακολουθεί και να βλέπει με χαρά πως μέσα σ’ αυτό το ρόλο μία ισχυρή, προκομμένη και ειρηνική Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία για τις γεωστρατηγικές εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον καλωσορίζω και πάλι, εδώ στη Βουλή και τον ευχαριστώ για την όλη του συμπαράσταση". 

  Ο κ.  Pyatt, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τασούλα για τη συνάντηση εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του "στο λίκνο της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο" ενώ έκανε αναφορά και στις  "ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται (σ.σ. στις ΗΠΑ) και την έντονη επιθυμία όλων των Αμερικανών, ανεξαρτήτως πολιτικού φάσματος για ένα δίκαιο μέλλον. Για να μπορέσουμε επιτέλους, να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες των ιδρυτικών πατέρων των ΗΠΑ για ισότητα μεταξύ όλων και δικαιοσύνη, ίση για όλους".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021