Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 12:40

  Σ. Πέτσας: Δεν υπάρχει -και δεν πρόκειται να υπάρξει- καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία

  Σ. Πέτσας: Δεν υπάρχει -και δεν πρόκειται να υπάρξει- καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:16

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μήνυμα ότι υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να διανύσουμε στη…γέφυρα προς την επιστροφή στην κανονικότητα και για το λόγο αυτό δε μπορεί να υπάρχει καμία χαλάρωση στέλνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα η ειδική επιτροπή θα θέσει επί τάπητος όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ξάνθης και θα εισηγηθεί τη λήψη περαιτέρω μέτρων, εάν αυτό χρειαστεί, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι δε θα επανέλθει, σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε η δια ζώσης επικοινωνία των κυρίων Χαρδαλιά και Τσιόδρα.

  "Θα υπάρχει καθημερινή γραπτή ανακοίνωση με την εξέλιξη των κρουσμάτων, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση. Τα φαινόμενα χαλάρωσης είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για όλους. Αυτό που μας έφερε ως εδώ είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα. Ας μην το χάσουμε αυτό το χαρακτηριστικό τώρα, γιατί θα το πληρώσουμε. Άρα, εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε στους πολίτες τι πρέπει να κάνουν. Πως πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Οι επαγγελματίες του χώρου θέλουμε να είναι δίπλα μας. Να είναι σύμμαχοι μας. Γιατί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε με επιτυχία και αυτή την κρίση...", τόνισε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  Όσον αφορά στην περιοχή της Ξάνθης και το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που εξετάστηκαν και εξετάζονται. "Έγιναν πάρα πολλά τεστ. Ήταν μία περιοχή με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο εδώ και μήνες. Και αυτό που έχει σημασία είναι, αφού έχουμε διαγνώσει αυτά τα τεστ να παρακολουθήσουμε και άλλες εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες θα κρίνουν το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσεων. Ποιες είναι αυτές; Ενδεχομένως κρούσματα που πρέπει να κατευθυνθούν σε νοσοκομεία αυτό θα είναι ένα καμπανάκι ανησυχητικό. Τέτοια θέματα θα εξετάσει σήμερα η επιτροπή και θα εισηγηθεί τη λήψη περαιτέρω μέτρων, εάν αυτό χρειαστεί...", επεσήμανε.

  Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι, ένα μήνα μετά την άρση του lockdown, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή. "Δε μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Στρέφουμε την προσοχή μας, με την ίδια ένταση, τόσο προς τα μέσα, όσο και προς τα έξω. Στο εσωτερικό, εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρονικό διάστημα για να πολλαπλασιάσουμε τα τεστ για κορονοϊό. Ήδη, τα τεστ έχουν ξεπεράσει τις 226 χιλιάδες μέχρι σήμερα. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως στην περιοχή της Ξάνθης. Όπου τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.013 τεστ. Και από αυτά τα τεστ ανιχνεύθηκαν 29 κρούσματα, από τα οποία τα περισσότερα ήταν χωρίς συμπτώματα. Σε ό,τι αφορά στις αφίξεις από το εξωτερικό, μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους, εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της", σημείωσε. "Από τις 15 Ιουνίου, θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την ίδια μέρα, πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Συνεχίζουμε στο δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, ακολουθώντας τον ίδιο γνώμονα που μας έφερε έως εδώ: Άμυνα στην πανδημία και επίθεση στην οικονομία", συμπλήρωσε.

  Πάνω από όλα η υγεία και η ασφάλεια

  Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι η υγεία και η ασφάλεια για όλους, για τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας, αποτελεί βασική κυβερνητική  προτεραιότητα. "Δεν υπάρχει -και δεν πρόκειται να υπάρξει- καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί. Για αυτό το τριήμερο που πέρασε, δεν ήταν μόνο το πρόστιμο και οι κυρώσεις σε γνωστό χώρο διασκέδασης στη Μύκονο, αλλά και η διενέργεια 259 ελέγχων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατέγραψαν 54 παραβάσεις και επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 24.600 ευρώ. Καθώς η χώρα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο, για το ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του τουρισμού μας από πιθανά εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού, θα υπάρξουν, τα επόμενα 24ώρα, λεπτομερείς ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ξέρουμε όλοι -και θέλουμε να το ξέρουν και οι επισκέπτες μας- ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ίδιο με το περσινό. Θα συνδυάζει τη λογική που επιβάλλουν οι καιροί, με το αίσθημα της ευτυχίας. Και αυτό το μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο με την καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό και το ελληνικό καλοκαίρι", επεσήμανε. 

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να πάρει πίσω μέτρα που αφορούν στη γενικότερη επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας. "Όχι" ήταν η χαρακτηριστική απάντησή του. "Δε μπορεί κανείς να έχει πάνω από κάθε Έλληνα και κάθε επισκέπτη κάποιον να τον ελέγχει. Είναι από μέσα μας που πηγάζει ποιο είναι το σωστό. Να ακολουθούμε τις συμβουλές για την προστασία τη δική μας, των αγαπημένων μας προσώπων, του κοινωνικού συνόλου. Για αυτό και δε θα σταματήσουμε να λέμε συνέχεια αυτό που έχουμε πει και μέχρι τώρα. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, για να μπορέσουμε να βγούμε γρηγορότερα από αυτή την κρίση και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Οι συστάσεις θα μας οδηγήσουν έξω από την κρίση και φυσικά οι έλεγχοι δε θα είναι μόνο όπως αυτοί στη Μύκονο, αλλά και οι άλλοι που ανέφερα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας...", σημείωσε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ