Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Ιουν-2020 17:40

  Τροπολογία για τις θητείες καθηγητών στα πανεπιστήμια

  Τροπολογία για τις θητείες καθηγητών στα πανεπιστήμια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην κατάργηση διάταξης που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και την οποία κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως φωτογραφική, προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

  Η διάταξη που είχε τροποποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε ότι για να είναι ένας καθηγητής υποψήφιος για ανάληψη διεύθυνσης εργαστηρίου, κλινικής ή μουσείου σε ΑΕΙ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει χρόνο μέχρι τη συνταξιοδότησή του ίσο τουλάχιστον με τη διάρκεια της θητείας της προκυρησσόμενης θέσης, δηλαδή τρία έτη. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου όπως για θέση πρύτανη αντιπρύτανη κοσμήτορα και προέδρου σχολής ή τμήματος.

  Η τροποποίηση που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2019 και χαρακτηρίζεται ως "φωτογραφική”, εξαίρεσε μόνο τους διευθυντές κλινικών από την υποχρέωση πλήρους θητείας για να είναι υποψήφιοι. Έτσι δημιουργήθηκε το οξύμωρο στην ίδια την Ιατρική Σχολή ο διευθυντής του εργαστηρίου Μικροβιολογίας ή Ακτινολογίας να χρειάζεται 3 χρόνια μέχρι την σύνταξη  το για να είναι υποψήφιος για διευθυντής,  ενώ ο διευθυντής μιας παθολογικής κλινικής να μπορεί να είναι υποψήφιος για τη διεύθυνση της κλινικής ακόμα και αν έχει 6 μήνες μέχρι τη συνταξιοδότηση του.

  Τη φωτογραφική αυτή τροποποίηση  καταργεί τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη φέρνει πλήρη εναρμόνιση με την αρχή της ισονομίας, αρχή απαράβατη και αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση όπως αναφέρουν. Έτσι πλέον για τη υποψηφιότητα για διεύθυνση κλινικής, εργαστηρίου ή μουσείου αλλά και για τη διεκδίκηση οιασδήποτε διοικητικής θέσης μονοπρόσωπου οργάνου απαιτείται εναπομείνοντας  χρόνος μέχρι τη συνταξιοδότηση τουλάχιστον ίσος με τη διάρκεια της θητείας της υπό διεκδίκηση θέσης που απαιτείται να πληρωθεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ