Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουν-2020 13:37

  ΥΠΕΞ Κύπρου: Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας δημιουργούν ανησυχία στην ΕΕ

  ΥΠΕΞ Κύπρου: Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας δημιουργούν ανησυχία στην ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θεωρούμε ότι είναι εφικτό μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να εργαστούμε προς την επανέναρξη των συνομιλιών, μετά τις λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος sigmalive.com.

  Εντός Ιουνίου έχουμε και τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που γίνεται με αφορμή την έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται αναφορές για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και το σημαντικό είναι να προκύψει η δέσμευση όλων για επανέναρξη των συνομιλιών, πρόσθεσε. 

  Μιλώντας για τη συνομιλία που είχε χθες με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, σημείωσε πως ήταν ιδιαίτερα σημαντική και ανέφερε πως η χώρα έχει ευαισθησία όσο αφορά την Τουρκία εξαιτίας του αριθμού των Τούρκων που διαμένουν στη Γερμανία αλλά και το ζήτημα του μεταναστευτικού. 
   
  Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα του τουρισμού, πρόσθεσε. 
   
  Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Τουρκίας ειδικά για τις γεωτρήσεις, επιβεβαιώνουν τις δικές μας προσεγγίσεις, σημείωσε. 
   
  Λέγαμε πως δεν πρέπει να προσεγγίζουμε τις ενέργειες της Τουρκίας ως μια μονοδιάστατη προσέγγιση που αφορά τη Λευκωσία, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει και τη Λιβύη και την Ελλάδα. 
   
  Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας επιβεβαιώνουν την ορθότητα της προσέγγισής μας και δημιουργούν ανησυχία στην ΕΕ, ανέφερε. 
   
  Βλέπουμε από την πλευρά του Ερντογάν ότι ακόμη και εν μέσω πανδημίας, επιλέγει να κλιμακώνει την παράνομη συμπεριφορά και αυτό έχει να κάνει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. 
   
  Αυτή την περίοδο, πρόσθεσε, χρειάζεται προσεχτική διαχείριση της Τουρκίας. 
   
  Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει να κάνει με την προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ, αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού αποσταθεροποίησης της περιοχής και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί, σημείωσε. 
   
  Είναι έντονη η ανησυχία για το που θα οδηγήσει αυτή η συμπεριφορά και θεωρώ πως θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέληξε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ