Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουν-2020 08:59

  "Άρωμα" γυναίκας για την επόμενη μέρα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

  "Άρωμα" γυναίκας για την επόμενη μέρα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Δυο ισχυρές γυναίκες της Δικαιοσύνης, με εξαιρετικά υψηλή νομική ποιότητα, θα είναι –σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά- η επόμενη ημέρα της ηγεσίας του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου.

  Όπως φαίνεται από την ιχνηλάτηση της λίστας που υποβλήθηκε στον  Κ. Τσιάρα, στο υπουργικό Συμβούλιο δυο ονόματα φαντάζουν ως τα απόλυτα φαβορί να αναλάβουν την προεδρία μετά τη συνταξιοδότηση στις 30 Ιουνίου των Αθ. Ράντου (ΣτΕ) και Ιωσήφ Τσαλαγανίδη (Άρειος Πάγος) λόγω της συνταξιοδότησης τους αφού συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο ηλικίας.

  Ιεραρχία

  Βασικό χαρακτηριστικό της επιλογής των υπό κρίση ονομάτων είναι η πιστή τήρηση της επετηρίδας για τις θέσεις των προέδρων των δυο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας και των τεσσάρων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

  Για το ΣτΕ τα δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρξει μετάβαση με την Μαίρη Σαρπ η οποία εμφανίζεται να έχει προκριθεί τουλάχιστον για την διαδικασία της τελικής επιλογής. Ισχυρή θεωρείται η υποψηφιότητα και του σχετικά νεότερου στην ιεραρχία Δημήτριος Σκαλτσούνη, ο οποίος έχει το αβαντάζ ότι συνταξιοδοτείται πολύ αργότερα και θα παραμείνει περισσότερα χρόνια στην προεδρία. Αντίθετα η κ. Σάρπ συνταξιοδοτείται το καλοκαίρι του 2021.

  Όπως φαίνεται πάντως η κ. Σαρπ θα είναι –με πολλές πιθανότητες- η επόμενη πρόεδρος του ΣτΕ, αφού είναι αρχαιότερη αντιπρόεδρος και η μετάβαση θεωρείται ομαλή. Άλλωστε η αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Β’ Τμήματος του ΣτΕ έχει δώσει διαπιστευτήρια επί σειρά ετών, νομικής επάρκειας, βαθιάς γνώσης και ψύχραιμης κρίσης.  Έχει προεδρεύσει στις δίκες για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (αντικατέστησε στην προεδρία της διάσκεψης τον παραιτηθέντα Νίκο Σακελλαρίου) και στη δίκη για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Άλλωστε το τμήμα που προεδρεύει ασχολείται με οικονομικά και εφοριακά ζητήματα.

  Συνολικά την την προεδρία του ΣτΕ διεκδικούν: Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος.

  Στον Άρειο Πάγο

  Στο Ανώτατο Δικαστήριο, η επιλογή γυναίκας είναι δεδομένη αφού η λίστα προεπιλογής απαρτίζεται ούτως ή άλλως από έξι γυναίκες αντιπροέδρους.

  Μεταξύ αυτών φαβορί θεωρείται η αρχαιότερη αντιπρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου, η οποία θεωρείται μετριοπαθής και εξαιρετικά ικανή νομικής που χαίρει εκτίμησης στο χώρο. 

  Το μειονέκτημα ότι αποχωρεί σε ένα χρόνο από το δικαστικό σώμα, ισοσκελίζεται αφενός από την ικανότητά της και αφετέρου από το γεγονός ότι είναι πρώτη στην ιεραρχία. Καλές πιθανότητες θα μπορούσε να έχει κυρίως η Ειρήνη Καλού, η οποία όμως με την Δήμητρα Κοκοτίνη είχαν επιλεγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντίστοιχα, αλλά τελικά το προεδρικό διάταγμα, όπως είναι γνωστό δεν υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

  Από τον Άρειο Πάγο διεκδικούν την θέση του προέδρου έξι γυναίκες αντιπρόεδροι:

  Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ