Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2020 16:21

  Η λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων για τις θέσεις των Προέδρων ΣτΕ και Αρείου Πάγου

  Η λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων για τις θέσεις των Προέδρων ΣτΕ και Αρείου Πάγου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Λίστα με τα ονόματα των ανωτάτων δικαστών που είναι υποψήφιοι για την προεδρία του Συμβουλίου Επικρατείας  και του Αρείου Πάγου, παρέθεσε σήμερα το πρωί στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

  Οι δικαστές θα αναλάβουν μετά τη συνταξιοδότηση στις 30 Ιουνίου των Αθ. Ράντου  ΣτΕ)  και Ιωσήφ Τσαλαγανίδη(Άρειος Πάγος)

  Βασικό χαρακτηριστικό της επιλογής των υπό κρίση ονομάτων είναι η πιστή τήρηση της επετηρίδας για τις θέσεις των προέδρων των δυο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας και των 4 αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

  Ουσιαστικά, δηλαδή, ο υπουργός κατέθεσε τα ονόματα 6 αντιπροέδρων του ΣτΕ ως υποψηφίων για την προεδρία του δικαστηρίου, 6 αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου για την προεδρία του ΑΠ και 14 ονόματα Αρεοπαγιτών  για να καλύψουν τις κενές θέσεις των αντιπροέδρων που θα δημιουργηθούν την 1η Ιουλίου 2020.

  Οι κενές θέσεις αντιπροέδρων την 30ή Ιουνίου είναι 4, ωστόσο, εφόσον επιλεγεί αντιπρόεδρος για τη θέση του Προέδρου, τότε θα αυξηθούν σε 5.

  Στο ΣτΕ

  Από την πλευρά του ΣτΕ διεκδικούν την θέση του προέδρου οι αντιπρόεδροι:

  Μαίρη Σαρπ,

  Μαρία Καραμανώφ,  

  Ιωάννης Γράβαρης,

  Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου,

  Δημήτριος Σκαλτσούνης και

  Μιχαήλ Πικραμένος

  Στον Άρειο Πάγο

  Από τον Άρειο Πάγο διεκδικούν την θέση του προέδρου έξι γυναίκες αντιπρόεδροι:

  Αγγελική Αλειφεροπούλου,

  Ειρήνη Καλού,

  Δήμητρα Κοκοτίνη,

  Ασπασία Μαγιάκου,

  Αλτάνα Κοκκοβού και

  Αβροκόμη Θούα.

  Αντιπρόεδροι Αρείου Πάγου

  Για τις 5 θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που θα κενωθούν οι υποψήφιοι αρεοπαγίτες είναι οι:

  Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Χοϊμές, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιος Παπαηλιάδης,  Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Μαρία Τζανακάκη-Σαραντάκη, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Γεώργιος Αποστολάκης, Αρετή Παπαδιά και Μαρία Γεωργίου.

  Στην συνέχεια θα συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία θα ακροαστεί όλους τους υποψηφίους και θα καταλήξει στους επικρατέστερους.

  Το επόμενο  στάδιο είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει την δική του πρόταση για την επιλογή των προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει το τελικό λόγο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ