Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Μαϊ-2020 07:49

  Υπουργείο Δικαιοσύνης: Αυστηροποίηση ποινών για επιθέσεις με βιτριόλι - Δεν αποκλείονται κι άλλες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

  Υπουργείο Δικαιοσύνης: Αυστηροποίηση ποινών για επιθέσεις με βιτριόλι - Δεν αποκλείονται κι άλλες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ως "πολύ ελαφριά" χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης την ποινή που προβλέπεται για επιθέσεις με βιτριόλι, εφόσον αυτές χαρακτηρίζονται νομικά  ως "σκοπούμενη σωματική βλάβη" και όχι ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ποινών. Οι χθεσινές τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού σε συνεντεύξεις του, έρχονται με αφορμή ερωτήσεις για την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η 34χρονη Ιωάννα στην Καλλιθέα.

  Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις νομικών, όπως παραδείγματος χάριν του γνωστού ποινικολόγου Μιχ. Δημητρακόπουλου,  σύμφωνα με τις οποίες "η νομολογία του Αρείου Πάγου, όσον αφορά τις επιθέσεις με βιτριόλι, τις χαρακτηρίζει ως βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες και γι’ αυτό τον λόγο έχουν ίδια ποινική μεταχείριση. Προβλέπεται ποινή καθείρξεως μέχρι 10 χρόνια".

  Ο κ.Τσιάρας μιλώντας στο Mega είπε πως "όταν κάναμε αλλαγές στον ποινικό κώδικα, μια από τις αλλαγές που φροντίσαμε να κάνουμε ήταν η αυστηροποίηση των ποινών για το βιασμό και τον ομαδικό βιασμό, δίνοντας στην πραγματικότητα το μέγιστο της ποινής για τέτοιου είδους εγκλήματα. Από την άλλη, το θέμα που απασχολεί με το βιτριόλι, όντως είναι μια βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, η οποία προβλέπει κάθειρξη πέντε έως δέκα χρόνια, αλλά η σκέψη είναι ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο αυτής της ποινής και γι’ αυτό θα το θέσουμε υπόψη της επιτροπής παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα".

  Ευρύτερες

  Μάλιστα ο κ.Τσιάρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών, όπως έχει πει για  διατάξεις που αντιβαίνουν και παραβιάζουν τη διεθνή νομολογία και προσβάλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα:

  "..Με την ψήφιση των αλλαγών του ποινικού κώδικα τον προηγούμενο Νοέμβριο, φροντίσαμε να συστήσουμε μια επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί τον νέο ποινικό κώδικα και τα αποτελέσματα που παράγει, για να μπορέσουμε να κάνουμε περαιτέρω αλλαγές, ούτως ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα ή ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία.

  Το ζήτημα είναι να δούμε τα αποτελέσματα που φέρνει ο νέος ποινικός κώδικας και νομίζω πως αυτό που θα μας προσφέρει ως έργο η συγκεκριμένη επιτροπή, θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε τις όποιες παρεμβάσεις και αλλαγές".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021